Marija Petronijević dugo je čuvala tajnu o svom partneru, bogatom humanitarcu iz Loznice, Milinku Isakoviću (43), stručnjaku za informacione tehnologije. Njihova veza sada postaje tema interesovanja, dok će javnost saznati više o njihovoj romansi i zašto su odlučili da konačno podele svoju priču.

Iako je poznata po ulozi u domaćoj seriji “Selo gori, a baba se češlja”, gde je pokazala svoj talenat, Marija je vešto izbegavala da otkrije detalje svog privatnog života, uključujući i identitet svog partnera. Međutim, nedavno je njen suprug preuzeo inicijativu i objavio selfi fotografiju na Instagramu, izazivajući lavinu komentara ispod svoje objave.

Osmeh koji je Marija uputila svom suprugu na fotografiji svedoči o sreći i skladu u njihovom odnosu. Milinko je postao poznat pre više od deset godina kroz svoju humanitarnu akciju “Milinko vam daruje”, putujući Srbijom i ostavljajući poklone na različitim mestima s namerom da obraduje one kojima je pomoć najpotrebnija. Njegova misija bila je da podseti ljude na tradicionalne vrednosti koje su često zanemarene u modernom svetu.

U javnosti i na društvenim mrežama, Marija i Milinko retko su govorili o svom privatnom životu. Objavljena fotografija s Marijom zapravo je prva javna potvrda njihove veze. Iako su sada otkriveni kao bračni par, Marija nije želela da detaljnije komentariše svoj brak. Nedavno se Marija vratila u svoje rodno mesto zbog gubitka roditelja. Odlučila je da se povuče iz javnosti, posveti poljoprivredi i zdravom načinu života. Moguće je da je ovu odluku doneo i pod uticajem Milinka, ali detalji o tome nisu poznati.

BONUS TEKST

Istina o maslinovom ulju

Svi svetski mediji retko kada propuštaju priliku da ističu maslinovo ulje kao posebno zdravu namirnicu. Medjutim, mnogi od njih se pritom ne oslanjaju na naučne činjenice uz pomoć kojih se može sasvim jasno precizirati koliko je maslinovo ulje zaista zdravo a koliko možda i nije. Tako maslinovo ulje stiče sve veću popularnost, ali bez potpunog razumevanja njegovih karakteristika i konkretnog uticaja na organizam, verovali ili ne, može se dogoditi da njegova upotreba proizvede i kontra-efekat. Da bi se tako nešto izbeglo potrebno je znati koja je u stvari prava istina o maslinovom ulju i šta se sve od njega može očekivati. Pa da počnemo…

Prva iskrivljena činjenica o maslinovom ulju glasi: “Maslinovo ulje će vas zaštititi od srčanog udara.”

Istina u stvari zvuči malo drugačije i to ovako: “Da, hrana bogata mononezasićenim mastima, kao što je maslinovo ulje, je zdravija od namirnica koje sadrže zasićene i trans masti. Ali kada se kaže da je nešto “zdravije”, to ne znaci da je u potpunosti dobro, bezbedno i neprikosnoveno lekovito.”

Bitna je svest o tome da je maslinovo ulje, kako god bilo, ipak masnoća. Ako ga konzumirate u prevelikim količinama, to nedvosmisleno znači da ste uneli mnogo masti, možda jos i misleći da sebi činite dobro. A mnogo bilo kakvih masti, uključujuci i onih “zdravijih”, automatski znači da ste uneli i puno kalorija, što dovodi do prekomerne telesne težine, zatim do povećanog rizika od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, mnogo oblika raka, moždanog udara, i naravno, bolesti srca.

Sledeća zabluda u vezi maslinovog ulja glasi: “Ekstra devičansko maslinovo ulje je posebno zdravo za srce, jer je bogato polifenolima.”

Istina je: “Sve biljne namirnice su bogate polifenolima, a veliki broj njih sadrži mnogo veće količine polifenola (i daleko manje kalorija) nego maslinovo ulje.”

Dakle, ako se oslanjate na maslinovo ulje kao izvor polifenola, morate ga jesti u velikim količinama kako bi dobili pristojnu količinu polifenola, i opet uneti puno kalorija u svoj organizam, sto vam svakako ne treba. U tom slučaju zelena salata je daleko bolji izbor, jer na svega 11 kalorija ovog povrća možete dobiti 30 mg polifenola, a pri tom i jos mnogo toga.

Naredna zabluda: Maslinovo ulje snižava nivo “lošeg” holesterola u krvi.

Istina o maslinovom ulju: Maslinovo ulje, samo po sebi, ne snižava nivo “lošeg” holesterola. Takoreći sva naučna istraživanja pokazuju da se kod ljudi spušta nivo holesterola nakon uvodjenja ekstra devičanskog maslinovog ulja u ishrani, ali samo onda kada se ono upotrebljava umesto drugih prehrambenih masti. Tu se na prvom mestu misli na zasićene masti kao što su sir, maslac, i sva druga masna jela. To znači da maslinovo ulje nije čarobni dodatak ishrani koji će sniziti nivo “lošeg” holesterola, već se radi o paralelnom oduzimanju zasićenih i trans masti, koje podižu nivo holesterola. Rasprostranjena je uverljiva naučno dokazana preporuka da 2 kašike (23 grama) maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od koronarnih bolesti, zahvaljujući mononezasićenm mastima u njemu. Da bi se ovaj efekat zaista postigao, neophodno je svakodnevno smanjiti najmanje istu količinu drugih masnoća. Na žalost, obično se čuju i prepričavaju samo sledeće reči: “Maslinovo ulje je zdravo za srce”. Na sajtu priroda-leci-sve.com na stranici Masline i maslinovo ulje takodje piše da: “Povoljno deluje na odredjene zdravstvene probleme…”, ali je zato nastala i ova stranica sa dodatnim objašnjenjima.

Još jedna iskrivljena činjenica: Mediteranska ishrana, naročito ona na grčkom ostrvu Krit, je zdrava za srce, jer je bogata maslinovim uljem.

Istina: Mediteranska ishrana jeste zdrava zato što se pored maslinovog ulja sastoji od obilja voća, povrća, ribe, lekovitog bilja i začina. A u poslednje vreme način ishrane se čak i tamo menja, tako što se na trpezi sve češće umesto tradicionalnih jela nalaze i sva ostala svetski poznata jela. Rezultat toga je porast srčanih oboljenja i na Mediteranu. Još jedan dokaz za to je statistika koja govori da je u zapadnim zemljama poslednjih godina skočila stopa srčanih bolesti i dijabetesa, uprkos tome što je maslinovo ulje sve popularnije. Dakle, maslinovo ulje nije magična formula koja može da funkcionise bez usvajanja svih ostalih principa zdrave ishrane.

ZAKLJUČAK: Da bi ste imali prave koristi od maslinovog ulja koristite ga pravilno i ne preterujte sa njegovom upotrebom. Ne prelivajte već samu po sebi masnu i nezdravu hranu maslinovim uljem, jer ćete inače loš obrok učiniti još lošijim i na taj način svom organizmu naneti još veću štetu. Ukoliko se generalno ne hranite zdravo, što podrazumeva konzumiranje dosta voća i povća, maslinovo ulje vam neće pružiti zaštitu od srčanih i drugih oboljenja. Imajte na umu da je za prosečan režim ishrane odrasle osobe (što iznosi oko 2200 kalorija dnevno), potrebno uneti od 15 do 30% masti. To ne bi smelo biti više od 700 kalorija, ili 70 g masti.