Na osnovu najnovijih otkrića istraživača, ustanovljeno je da postoji jasna i nepogrešiva ​​indikacija koja se čini nevjerojatnih 14 godina prije smrti pojedinca. U savremenom društvu često preovladava uvjerenje da je tačno vrijeme nečije smrti nepredvidivo i izvan područja proročanstva. Međutim, brojna naučna istraživanja dovela su do kolektivnog dogovora da se pogoršanje i kognitivnih i fizičkih sposobnosti kod osobe događa nekoliko sedmica prije njihove konačne smrti.

Nadalje, jedno od novijih otkrića u ovoj oblasti istraživanja otkrilo je da se približavanje smrti zapravo može predvidjeti do nevjerovatnih četrnaest godina unaprijed. Tokom svog istraživanja, tim naučnika je pomno pratio sveukupno blagostanje zapanjujućih 46.634 osobe iz Ujedinjenog Kraljevstva, od kojih su svi nažalost preminuli u dobi od 60 ili više godina. Ova opsežna studija obuhvatila je širok spektar učesnika, uključujući i one za koje se smatralo da su dobrog zdravlja i one kojima je dijagnosticirana srčana bolest ili demencija.

Kroz svoja pedantna zapažanja, posvećeni istraživači su dosledno primećivali preovlađujuću i vrednu pažnje pojavu: smanjenje nivoa krvnog pritiska pojavilo se kao uobičajeni simptom među ispitanicima. Zanimljivo je da je otkriveno da su oni koji pate od demencije, srčanog zastoja, značajnog gubitka težine u kasnijim fazama života i oni sa visokim krvnim pritiskom doživjeli najizraženiji pad u očitavanju krvnog tlaka.

Primjetno je da čak i naizgled zdravi pojedinci bez ikakvih specifičnih zdravstvenih stanja ili dijagnoze i dalje pokazuju primjetan pad krvnog tlaka. Kao što medicinski stručnjaci mogu potvrditi, marljivo promatranje dobrobiti starijih pacijenata ima značajan značaj, što pokazuju rezultati našeg istraživanja. Zagovornik ove studije pojašnjava da bi bilo zabrinjavajuće ako se ishodi pogrešno protumače kao razlog za prestanak davanja lijekova za hipertenziju starijim osobama.