Devojka Slavica iz Podravine, Hrvatska, koja ima devetnaest godina, nenamerno je pronašla desetine falsifikovanih novčanica u iznosu od 100 i 200 kuna na ulici. Bez sumnje u autentičnost novca, koristila ga je za kupovinu u prodavnicama, otplaćivanje dugova i pozajmljivanje porodici. Ipak, tokom istrage, tvrdila je da nije znala da se radi o lažnim novčanicama. Na kraju je osuđena na uslovnu kaznu zatvora.SLAVICA NAŠLA PUN NOVČANIK, TROŠILA NA ŠTA JE STIGLA Policija joj zakucala na vrata, majka propala u zemlju: "VIDELO SE IZ AVIONA"

Presuda otkriva da je deo pronađenog novca Slavica dala majci, sestri i tetki, dok je deo zadržala za sebe i potrošila. Slavičina majka Mira priznala je da je novčanicu od 100 kuna koju je dobila od ćerke iskoristila da plati dug za jaja. Sestra Mateja je takođe pokušala koristiti lažni novac u lokalnoj radnji, ali je prodavačica pravovremeno prepoznala falsifikat.

Tetka Marija, koja je prva saznala za pronađeni novac, potvrdila je da je deo podelila sa Slavicom. Međutim, Marijina sestra Božica odmah je primetila da se radi o lažnom novcu i savetovala ih da ga unište, upozoravajući kako je bilo očigledno čak i “iz aviona” da su novčanice falsifikati.

Istraga je pokazala da je šteta naneta prodavnicama iznosila 271 kunu, dok su pojedinci od kojih su kupili jaja i odeću takođe bili oštećeni. Iako su primili falsifikate u vrednosti od 360 kuna, prodavci su im vratili kusure od 71 kn i 60 kuna, povećavajući ukupnu štetu.Istraga je otkrila da su lokalne prodavnice oštećene za iznos od 271 kune, dok su pojedinci, poput Darija koji je prodavao jaja, i Jadranke koja je prodavala odeću, takođe pretrpeli štetu. Ukupan iznos štete bio je veći od vrednosti primljenih lažnih novčanica, s obzirom na to da su im prodavci vratili kusure u stvarnom novcu.