Danas započinjemo priču koja je istovremeno ohrabrujuća i hrabra. Vrti se oko izvanredne žene koja se hrabro borila protiv bolesti, cijelo vrijeme zadržavajući nepokolebljivo uvjerenje u svom odbijanju da se preda.

  • U današnjem društvu prevladava želja za obiljem materijalnih dobara, a malo se razmišlja o budućnosti. Međutim, kad se suočimo s prodorom bolesti, spoznaja svane prekasno, a jedina težnja postaje ozdravljenje. U ranu zoru u siječnju 2022. Slađanu VeIičković, 53-godišnju majku troje djece s prebivalištem u Zemunu, u Ieđima je zatekla nagla i nepoznata bol.

Ovaj neočekivani osjećaj djelovao je kao crvena zastavica, signalizirajući da nešto nije u redu. Nije ni slutila da će ovaj trenutak označiti početak putovanja koje će joj promijeniti život, dok se upuštala u žestoku borbu za preživljavanje. Unatoč strasti prema jogi, opuštenim šetnjama, književnosti i druženjima, Slađanin život je krenuo nepredviđenom stranputicom. Ujutro 26. siječnja 2022.

  • Slađanu je iz sna naglo probudio alarm na poslu, točno u 5:45. Međutim, dok se pokušavala pomaknuti u krevetu, naglo ju je zaustavila intenzivna bol koja je isijavala iz njezinih leđa. Samo pet dana kasnije dobila sam potvrdu o dijagnozi multiplog mijeloma. Budući da nisam bio upoznat s ovim pojmom, odmah sam se obratio internetu za odgovore.

Nije trebalo dugo da se otkrije da je multipli mijelom rijetka i smrtonosna bolest koja pogađa koštanu srž, a može se pohvaliti stopom smrtnosti od nevjerojatnih 85%. Međutim, svjesno sam odlučio prekinuti svoje istraživanje odmah tamo. Predaja smrti nikada nije bila opcija za mene. Umjesto toga, odlučio sam se izravno suočiti s ovim novopronađenim protivnikom, potaknut nepopustljivom odlučnošću.

BONUS TEKST:

U NATAVKU PROČITAJTE NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI…

Pojam zdravlja obuhvaća različite dimenzije, kao što su tjelesno, mentalno, emocionalno i socijalno blagostanje. Pogledajmo pobliže neke važne elemente zdravlja: Održavanje tjelesne dobrobiti uključuje dva ključna čimbenika: pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.

Kako biste osigurali optimalno zdravlje, ključno je uključiti raznoliku paletu namirnica u svoju prehranu, jer one opskrbljuju bitne hranjive tvari poput vitamina, minerala, bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih masti. Dodatno, preporučuje se barem 150 minuta umjerene ili 75 minuta intenzivne tjelesne aktivnosti svaki tjedan, popraćene vježbama za jačanje mišića najmanje dva puta tjedno.

Za optimalno zdravlje, od presudne je važnosti za odrasle da dobiju odgovarajuću količinu sna, obično u rasponu od 7 do 9 sati po noći. Osim toga, važno je kloniti se štetnog ponašanja kao što je pušenje duhana, umjerena konzumacija alkohola ili potpuno suzdržavanje od njega te suzdržavanje od uporabe droga. Očuvanje mentalnog zdravlja može se postići usvajanjem različitih mehanizama suočavanja i strategija za učinkovito upravljanje stresom i izazovima.

Ove tehnike mogu uključivati ​​prakse kao što su vježbe disanja, prakticiranje meditacije ili sudjelovanje u ugodnim aktivnostima koje promiču opću dobrobit. Njegovanje jakih veza s prijateljima, obitelji i zajednicom ključno je za promicanje pozitivnog mentalnog blagostanja. Uključivanje u otvorene razgovore s osobama od povjerenja o svojim emocijama i izazovima može pružiti osjećaj olakšanja i ublažiti teret.

Kada se suočite s emocionalnim ili mentalnim borbama, traženje pomoći od psihoterapeuta ili savjetnika može se pokazati korisnim u učinkovitom upravljanju tim izazovima. Psihološka terapija igra ključnu ulogu u održavanju emocionalnog blagostanja. Razumijevanje i priznavanje vlastitih emocija putem samoprocjene ključni je aspekt emocionalnog blagostanja.

Jednako je važno razvijanje učinkovitih tehnika za reguliranje i rješavanje ovih emocionalnih reakcija. Pronalaženje zdravih izlaza za izražavanje emocija, kao što je sudjelovanje u razgovorima ili istraživanje umjetničkih i kreativnih nastojanja, ključno je za održavanje emocionalne ravnoteže. Održavanje bliskih odnosa i uključivanje u društvene aktivnosti vitalne su komponente društvenog zdravlja.

Osjećaj povezanosti s drugima ne samo da nudi zadovoljstvo, već služi i kao izvor podrške. Osjećaj pripadnosti kolektivu ili zajednici ima potencijal povećati samopouzdanje i uspostaviti snažan osjećaj sebe. Aktivno uključivanje u društvene, kulturne ili volonterske aktivnosti može pridonijeti očuvanju nečijeg društvenog blagostanja i njegovati osjećaj smisla i smjera u životu.

Održavanje skladnog odnosa između ovih različitih aspekata zdravlja ključno je jer su međusobno povezani i imaju zajednički utjecaj na dobrobit i ukupnu kvalitetu života. Osim toga, rutinski liječnički pregledi igraju ključnu ulogu u očuvanju dobrog zdravlja i otkrivanju potencijalnih zdravstvenih problema u ranoj fazi.