Napadi pasa na ljude postaju sve učestaliji, a mnogi se pitaju da li je moguće predvideti ovakve incidente. Stručnjaci ističu da psi često daju određene znakove pre nego što dođe do napada, ukazujući na to da nešto nije u redu s psom.

Važno je prepoznati znakove agresije kod pasa, a razlozi za ovakvo ponašanje mogu biti različiti. Ključno je obratiti pažnju na način kako se mi ponašamo prema psima i koliko smo dobro informisani o tome kako psi iskazuju znakove koji prethode agresiji. Stručnjaci naglašavaju oprez, s obzirom na brz prelazak nekih pasa iz jedne faze upozorenja u drugu, dok kod drugih mogu izostati određeni oblici upozorenja.

Stručnjaci iz regiona analizirali su ovu temu i podelili svoje mišljenje. Poseban fokus stavljen je na prepoznavanje pokazatelja koji ukazuju na nelagodnost pasa.

Prvi znak često je pokušaj psa da se udalji od izvora stresa. Ukoliko mu to nije dozvoljeno, može spustiti uši uz glavu, priljubiti telo uz pod i podviti rep, delujući potpuno ukočeno i fiksirano na određeni pravac.Pitbul

Režanje je naredni signal upozorenja, a u tom trenutku je važno povući se od životinje. Stručnjaci naglašavaju da kažnjavanje režanja može dovesti do preskakanja ostalih signala upozorenja, povećavajući rizik od agresivnog ponašanja.

Škljocanje zuba označava poslednji znak upozorenja koji prethodi ujedu psa, što zahteva posebnu pažnju kako bi se izbegao ozbiljan incident. Škljocanje zuba često označava poslednji znak upozorenja pre nego što dođe do ujeda. Važno je prepoznati ove signale kako bi se izbegao potencijalni rizik od napada pasa na ljude.Pit bul, Pitbul, pas