Sigmund Freud, poznat kao eminentni rodonačelnik psihoanalize, krenuo je na duboko putovanje razotkrivanja zamršenosti ljudskog uma, rasvjetljavajući ključne teorije kao što su ego i superego. Kroz opsežno istraživanje nesvjesnog, Freudovo revolucionarno istraživanje neizbrisivo je oblikovalo područja psihologije i terapije, prožimajući samo tkivo ovih naučnih disciplina.

Pojavljujući se kao nepokolebljiva figura u poimanju ljudske psihologije, Frojd je pretpostavio da pojedinci obdareni izuzetnom mentalnom snagom inherentno pokazuju konstelaciju od pet karakterističnih atributa. Ne izražavaju svoje nezadovoljstvo svojom sudbinom. Pojedinci sa jakom mentalnom snagom odbijaju da troše svoje vrijeme i energiju na misli sa žaljenjem koje ne nude potencijal za lični rast ili pozitivne promjene.

Zrela osoba prepoznaje da ima kontrolu nad svojim životom i razumije važnost poduzimanja proaktivnih koraka kako bi se izvukla iz nepovoljnih okolnosti koje ne doprinose njenom blagostanju ili ukupnoj sreći. Ove stvari su izuzetno lake i nekomplicirane. Prema Sigmundu Frojdu, pojedinci koji posjeduju veći nivo fascinacije i zamršenosti u svojim ličnostima obično imaju jednostavnije unutrašnje svjetove. Naglasio je važnost težnje ka unutrašnjem miru i izbjegavanja konfuzije i pretjerane složenosti u našim umovima jer to direktno utiče na naše mentalno blagostanje.

To implicira da održavanje zdrave psihe zahtijeva svjestan napor da pojednostavimo naše misli i emocije, omogućavajući nam da se krećemo kroz život s jasnoćom i ravnotežom. Jedna značajna karakteristika njihovog stila komunikacije je odsustvo argumenata i besmislenih rasprava. Prema Frojdu, psi posjeduju izvanrednu sposobnost da bezuvjetno vole svoje prijatelje i pokazuju agresiju prema neprijateljima, što je u oštroj suprotnosti s ljudima koji se bore da iskuse istinsku ljubav i imaju tendenciju da je isprepliću s osjećajima neprijateljstva.