Momčilo “Momo” Kapor, jedan od najpoznatijih srpskih književnika i umetnika, rođen je 1937. godine u Sarajevu. Njegov izuzetan talenat za umetnost i književnost bio je očigledan još od ranog detinjstva. Nakon što je završio osnovnu i srednju školu, Momo je upisao Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao. Iako se obrazovao za slikara, njegova strast prema pisanju ga je odvela u svet književnosti, gde je postigao izvanredan uspeh.


Kapor je bio prava renesansna ličnost – osim što je bio uspešan slikar, bio je i plodan pisac. Njegova književna dela su karakteristična po lakom stilu, jednostavnim i jasnim rečenicama koje nose duboku poruku. Momo je pisao o ljubavi, ženama, Beogradu, politici, ali i o svakodnevnim životnim situacijama. Njegov prvi roman, “Una”, objavljen je 1981. godine i postao je kultno delo srpske književnosti.

Kaporov život bio je obeležen boemstvom, koje njegov otac nikada nije odobravao. Momo je voleo druženje sa “opasnim momcima”, mafijašima iz Njujorka, a posebno se isticao po prijateljstvu s Boškom Radonjićem, koji je bio povezan sa mafijaškom porodicom Gambino. Kapor je čak u nekoliko navrata slikao njihove žene i ljubavnice, što je dodatno oslikavalo njegov intrigantan život.

Nakon njegove smrti 3. marta 2010. godine, osnovani su Fond Momo Kapor i Zadužbina Momo Kapor, koji čuvaju sećanje na njegov rad i doprinos književnosti. Nagrade Momo Kapor počele su da se dodeljuju u njegovu čast, a prvi dobitnik bio je Emir Kusturica za knjigu “Smrt je neproverena glasina”. Jedna ulica u Beogradu danas nosi ime ovog velikog književnika, čuvajući tako njegovu zaostavštinu.U opusu njegovih dela nalazi se dvadesetak knjiga koje su prevedene na različite svetske jezike.

Najpoznatija dela uključuju: “Una”, “Beleške jedne Ane”, “Knjiga žalbi”, “Sanja”, i “Poslednji let za Sarajevo”. Momo Kapor je umeo da uvuče čitaoce u način razmišljanja svojih likova, omogućavajući im da se lako identifikuju s njima.Kapor je poznat po mnogim citatima koji reflektuju njegovu životnu filozofiju i duboko razumevanje ljudske prirode.

Neki od njegovih najslavnijih citata uključuju:

“Ja uopšte mislim da najčudniji ljudi izgledaju vrlo konvencionalno, vrlo standardno. Jer čovek koji je zaista čudan iznutra, onaj koji je u dubokom nesporazumu sa svetom koji ga ne prihvata i ne shvata, ne oseća nikakvu potrebu da se ukrašava spolja, da privlači ičiju pažnju. Naprotiv!”“Možda se sreća sastoji u tome da na vreme prestanemo sa trkom za srećom? Da stignemo do života pre no što nam lekari zabrane pušenje, alkohol, hranu, kupanje, sunčanje i ljubav?”

“Danas svako ima mobilni telefon, ali mnogi nemaju kome da telefoniraju. Nikada sastaviti sva dobra.”“Stvari ne vrede onoliko kolika im je cena, već onoliko koliko smo u njih uložili ljubavi.”Momčilo Momo Kapor ostaje neizbrisiva figura u srpskoj književnosti i umetnosti. Njegova dela, puna emocija i životne mudrosti, i dalje inspirišu i oduševljavaju čitaoce širom sveta. Kaporov život i stvaralaštvo su svedočanstvo o bogatstvu umetničke duše i snazi jednostavne, ali duboke književnosti.Momčilo Momo Kapor ostaje upamćen kao jedan od najistaknutijih srpskih književnika i umetnika. Njegova dela i dalje inspirišu čitaoce, a njegov život i delo ostaju neizbrisiv deo srpske kulturne baštine.