Prema uvaženom psihologu Mihailu Labkovskom iz Rusije, postoji jedinstvena karakteristika koja ima moć da očara i dovede svakog muškarca do tačke ludila za ženom, a to je ništa drugo do samopoštovanje. Nije neuobičajeno da neke mlade žene čvrsto drže uvjerenje da moraju neprestano održavati besprijekoran izgled, oblačiti se u trendi, pomno se šminkati, pa čak i danonoćno biraju kratke suknje, a sve u očajničkom pokušaju da osvoje mušku srce.

Mlade djevojke koje dragovoljno žrtvuju svoje blagostanje i sreću kako bi udovoljile drugima, na kraju će se naći lišene istinskog ispunjenja. Prema Labkovskom, žene se jako trude da poboljšaju svoju privlačnost, drže se strogih dijeta, traže kozmetičke tretmane, dobijaju injekcije, podvrgavaju se prepravljanju kose, pa čak i pribjegavaju operaciji. Da biste postali žena koja privlači pažnju muškaraca, prvo morate naučiti cijeniti i cijeniti sebe, a zatim strpljivo čekati da im se drugi dive.

Labkovski naglašava da ako pojedinci zaista vole sebe, mišljenja drugih postaju beznačajna. Poznat po svojim razmišljanjima i prodornim perspektivama, Labkovski je poznati ruski psiholog koji osvaja publiku, posebno svojim istraživanjem ženskih problema, posebno uticaja majčinih postupaka na njenu ćerku. Zabrinjavajuće je da statistika pokazuje da su žene najčešće žrtve unutar porodice.

Labkowski odbacuje ideju da su žene inherentno pasivne i samopožrtvovne. Postoje temeljna društvena uvjerenja i očekivanja koja direktno utiču na djevojčice, a potom i na žene, na štetan način. Ova uvjerenja su pojačana roditeljskim frazama kao što su „Djevojčice se ne bi trebale svađati“ ili „Smiri se i šuti, uzdigni se iznad toga“. Pored prisustva apsurdnih i neutemeljenih predodžbi kao što je uvjerenje da su žene dužne podnijeti teškoće, žalosno je što mnoge majke ustraju u prenošenju ovih štetnih poruka svojim kćerkama.