U Križnoj jami u Sloveniji, od juče, beležimo situaciju u kojoj je pet osoba postalo zarobljeno, obuhvatajući speleološkog vodiča, pripravnicu i troje posetilaca sa godinama koje se kreću od 22 do 58 godina. Među zarobljenima su i majka, otac i njihova ćerka.Incident se desio usled obilnih padavina i izlivanja vode, s prvim pozivom upomoć, koji je stigao juče oko 17 sati.PRVE SLIKE IZ PEĆINE U KOJOJ JE ZAROBLJENO PETORO LJUDI Drama u Sloveniji i dalje traje, oglasili se spasioci sa novim detaljima

Na terenu reaguje više jedinica speleološke službe spasavanja, uz angažman vatrogasaca, a operacija spašavanja još uvek traje. Zarobljeni vodiči i posetioci trenutno se nalaze oko 2400 metara od ulaza u špilju. “U 14:00 sati, tim od 5 ronilaca spasilaca započeo je intervenciju ulaskom u špilju kako bi pružili dodatne zalihe hrane i suve odeće osobama koje su zarobljene. Očekujemo povratak ovog tima između 19 i 20 sati. Trenutno, visok nivo vode ne dozvoljava evakuaciju. Tokom poslepodneva, druga ekipa od pet ronilaca dodatno je opremila tehnički izazovan deo špilje između Prvog i Drugog jezera. Ova ekipa je uspešno izišla iz špilje oko 17 sati. Detaljnije informacije očekuju se nakon 20 sati”, saopštili su iz spasilačke službe putem Fejsbuka.

Podsećamo da je u Križnoj jami, udaljenoj 2,1 km od ulaza u pećinu, trenutno zarobljeno ukupno 5 osoba, uključujući dva vodiča i tri turista. Grupa je u pećinu krenula 6. januara 2024. godine u 8 časova. Po isteku dogovorenog vremena (do 15 časova), grupa se nije vratila iz pećine. Treći vodič je, u skladu s protokolom, izvršio izviđanje od ulaza do 9. jezera, ali nije pronašao nestale osobe i vratio se do izlaza. Tada je aktivirana Pećinska spasilačka služba (JRS) – aktivacija u 17.25 časova.

Prvi spasioci (JRS) stigli su na lokaciju u 18 časova, a aktivirane su i spasilačke jedinice JRS Postojna i Ljubljana, uz angažman ronilaca Jedinice za brze intervencije (EHI) JRS i URSZR Tehničkog ronilačkog voda (ETP). Štab CZ Občina Cerknica takođe je aktiviran, pružajući punu logističku podršku tokom trajanja intervencije. CZ Cerknica, PGD Cerknica i PDG Iga vas, zajedno s plemenom Jezerska ščuka, pružaju trenutnu logističku podršku. Služba za hitnu medicinsku pomoć je u pripravnosti tokom trajanja operacije. Pećinski spasioci JRS preuzeli su odgovornost za prenos opreme od ulaza u pećinu do prvog jezera.

U 21.15, prvi ronioci JRS ušli su u pećinu, preplivavši poplavljeni deo iza prvog jezera i napredovali su kroz pećinu protiv struje. Nakon potrošene opreme za obezbeđenje puta, vratili su se. Druga ekipa JRS ronilaca bila je spremna u 0:33 (01.07.2024.), gde su četiri JRS ronioca krenula od prvog jezera ka pećini. Njihov zadatak bio je opremiti tehnički zahtevne delove pećine radi napredovanja i preneti potrebnu opremu za snabdevanje (bivak, hrana, odeća, zaštitne folije i jastučići za grejanje). Jak tok vode ka izlazu iz pećine predstavlja značajan izazov.

Oko 4 sata ujutru, stigli su do nestalih na lokaciji u pećini po imenu Križna gora (oko 2,1 km od ulaza u pećinu), gde su svi nestali pronađeni u dobrom psihofizičkom stanju. Operacija spašavanja i dalje se odvija s ciljem obezbeđivanja sigurne evakuacije.