Tokom Dana srpske mode 2023, dr Vesna De Vinča, autorka projekta, u partnerstvu sa gospođom Tamarom Vučić, Prvom damom Srbije, predstavlja inauguralni nacionalni parfem zemlje „Zemlja jorgovana“ (u prevodu „Srbija, zemlja Jorgovani”).

 

 

 

Parfem će biti izrađen u najstarijoj svjetskoj fabrici parfema “Maison Doran” u Parizu. Gospođi Vučić je predstavljen izbor od četiri mirisa, od kojih je odabrala miris koji će predstavljati naciju u budućnosti. Nakon toga, pridružila se gospođi De Vinci i vlasniku parfimerije Basharu Nasriju u sadnji drveta jorgovana u znak sjećanja na događaj u vili muzeja Doran. Najstarija tvornica parfema “Maison Doran”, osnovana na periferiji francuske prijestolnice 1780. godine, tvorac je ovog jedinstvenog parfema koji ima za cilj da služi kao simbol zemlje. Fabrika nastavlja da podržava prvobitnu misiju svojih osnivača, nudeći 53 ekskluzivne parfemske esencije, uključujući i one koje je kreirala za francusku kraljicu Mariju Antoanetu u 18. veku.

 

 

 

Parfemi posjeduju sposobnost da istaknu ljepotu i posebnost svake osobe. Bez sumnje, parfemi imaju ogromnu moć jer mogu trenutno izazvati draga sjećanja, oživjeti zaboravljene pojedince i situacije. Legendarna Coco Chanel jednom je govorila o važnosti parfema i o tome kako je žena bez parfema žena bez budućnosti. Ovaj osjećaj naglašava vezu između prošlosti i budućnosti, a ta veza je miris parfema koji ostaje i nakon što napustimo ovaj svijet. Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije, govorila je o značaju parfema u promociji srpske kulture i stvaralaštva. Nacionalni parfem predstavlja srpsku kulturu i služi kao ambasador njenog bogatog kulturnog nasleđa u svetu. Srbija, poznata kao zemlja jorgovana, podseća na holandske lale ili na cvetove japanske trešnje. Sa velikim zadovoljstvom se ostvaruje san Nj.KV princa Aleksandra Pavlova Karađorđevića, a projekat „Srbija zemlja jorgovana“ proširuje se i na fantaziju mirisa jedne zemlje.