Marija je, nažalost, podlegla teškoj bolesti u oktobru 2022., samo četiri mjeseca nakon što je na svijet dočekala svoju kćer Laru. U listopadu 2022. tragično je preminula Marija Takić Pešić, 33-godišnja pravnica, samo četiri mjeseca nakon što je rodila kćer. Rado se prisjećala izvanrednih postignuća drugih majki čija je ljubav nadmašila sve na svijetu.

  • Marijin identitet ostaje misterij. Rođena 1989. u Leskovcu, Marija Takić Pešić predana je pravnica koja je krenula stopama svoje obitelji. Nakon završene Pete beogradske gimnazije, 2014. godine diplomirala je Pravo na Sveučilištu u Beogradu, postigavši ​​impresivan prosjek ocjena 9,21. Kako bi dodatno unaprijedila svoju pravnu stručnost, završila je i Business English Law School u Londonu, koji ima akreditaciju “British Councila”.

Nakon pripravničke prakse u odvjetničkom uredu Takić u Leskovcu, Marija je započela svoju profesionalnu karijeru 2017. godine. Tijekom svoje prakse uspješno je zastupala brojne klijente u građanskim i kaznenim postupcima. Specijalizirala se za obiteljsko pravo, posebice za vođenje bračnih sporova, slučajeva nasilja u obitelji te pitanja vezanih uz pravo na obvezno uzdržavanje.

  • Osim pravne prakse, aktivno se bavila humanitarnim radom, ostvarivši značajan utjecaj u Srbiji. Za vrijeme Božića 2021. godine, ona i njen suprug Zoran pokrenuli su humanitarnu akciju s ciljem podjele više od 500 paketića za djecu bez roditeljskog staranja u Nišu i Leskovcu. Prethodne godine je velikodušno donirala 40 paketa za negu dece u niškom onkološkom centru, za šta je dobila priznanje uručenjem plakete NURDOR-a. Marija je nakon smrti ostavila svoju voljenu četveromjesečnu kćerkicu Laru.

Kroz Laru će i dalje napredovati Marijina ogromna nesebičnost, ljubav, djela, njezin bratić Zoran, njezina duboka ljubav, njezin brat, njezini roditelji i mnoštvo neutješnih prijatelja i kolega koji su je smatrali “klasom”. Bila je poznata kao “lavica” odvjetnika, uvijek s osmijehom na licu. Prije samo četiri mjeseca Marija je ispunila svoju najveću želju došavši na svijet svoju kćer.

  • Postati majka bila je njezina krajnja težnja i dragovoljno je žrtvovala svoj život kako bi to postigla. Prema liječnicima, svjesno je prihvatila rizike majčinstva. Riječi su to Zorana, Marijina supruga, dok se osvrće na njezin život nakon njezine smrti. Iznenadna smrt mlade odvjetnice duboko je ražalostila njezine kolege u Nišu koji obitelji izražavaju iskrenu sućut putem različitih društvenih mreža.

Jedan od Marijinih kolega odvjetnika izrazio je svoje divljenje prema njoj, istaknuvši kako njezina unutarnja ljepota odgovara vanjskoj. Naglasili su da nije samo vješta pravnica, već i suosjećajna i plemenita osoba. Njezina je prisutnost odisala ljubaznošću, a njezin gubitak duboko su osjećali oni koji su je poznavali. Marije se svi rado sjećaju. Nažalost, nemilosrdna bolest koja ju je mučila i prije trudnoće spriječila je mladu odvjetnicu da još duže uživa u njezinoj radosti nakon dolaska djeteta.

  • Sada Lara, koja ima godinu i pol, iz dana u dan sve više sliči svojoj mami, što Zoran potvrđuje. Zoran je izrazio zahvalnost na potpori Marijinih roditelja, njegovih roditelja i ostale rodbine u brizi za djevojčicu. Iako priznaje da bi njegovo gledište kao njezina oca moglo biti pristrano, on iskreno vjeruje da je Marijina kći iznimno i divno dijete. Zoran već u njihovoj kćeri nazire Marijine kvalitete i karakter, što ga neizmjerno veseli.

Kao ocu, najveća mu je želja da njihova kći naslijedi sve ono što je Mariju činilo posebnom, uključujući njezin karakter i izgled. Međutim, u ovom trenutku malena još ne prepoznaje svoju majku na slikama. Priznanje pravne strukovne organizacije Marija je prije smrti pokrenula akciju “Srce juga” koja se sastojala od podjele paketića djeci oboljeloj od onkoloških bolesti i djeci iz socijalno ugroženih obitelji.

  • Nakon što je cijenjena odvjetnica umrla, njezin suprug, koji je također odvjetnik, odlučio je nastaviti plemeniti humanitarni pothvat. U suradnji sa svojim kolegama, orkestrirao je prikupljanje i distribuciju paketa skrbi za pomoć ugroženoj i bolesnoj djeci. Prošle godine prikupili smo ukupno 2000 paketa, proizveli i distribuirali njih 500. Iako naši napori nisu postigli željeni ishod, razina uspjeha koju smo postigli bila je doista izvanredna.

Naša predanost humanitarnim nastojanjima ostaje nepokolebljiva jer se trenutno pripremamo za novu kampanju usmjerenu na podršku djeci koja su pobijedila rak. Ovi stalni napori služe kao nastavak Marijinog utjecajnog humanitarnog rada. Dok sam ja živ, njezino će nasljeđe trajati. S humanitarnim inicijativama će se nastaviti, au nadolazećoj godini namjeravam osnovati ili humanitarnu udrugu ili zakladu njoj u čast.

  • Zoran dijeli njegove težnje, izražavajući da će njezini kolege pravnici zauvijek čuvati uspomenu na Mariju. U znak priznanja za njezinu nepokolebljivu predanost pravnom polju i njezin utjecajan humanitarni doprinos, Maria je nedavno dobila posthumnu zahvalnicu Odvjetničke komore u Nišu. Njen suprug Zoran dobio je zahvalnicu na Dan odvjetničke komore, koju od milja zovu „Srce s juga“. Zoran je od početka prosinca aktivno skupljao razne artikle poput igračaka, slatkiša, školskog pribora i odjeće u male pakete.

Ovaj pothvat naziva akcijom “Srce s juga”, koja je produžetak dosadašnjih Marijinih dobrotvornih aktivnosti. Iako je Zoran u potpunosti predan ovom cilju, ja se osobno ne osjećam obveznim sudjelovati. Zoran je ispričao da se donacije prikupljaju na dvije specifične lokacije: jedna u ulici Ćirila i Metodija 17 u Nišu, a druga u Mlinskoj 19 u Leskovcu, gdje je i adresa Marijinog oca. Zoran je izrazio uvjerenje da će Marija ustrajati u ovoj godišnjoj tradiciji, jer je neizmjernu radost crpila u sreći drugih, posebice djece, možda čak i više od vlastite sreće.