Profesor Petar Otašević, renomirani lekar iz Srbije, došao je do revolucionarnog otkrića u proceni srčanih oboljenja. Srce, kao najvitalniji mišić u našem tijelu, zahtijeva najveću brigu i pažnju, posebno u današnje vrijeme. Prije bavljenja bilo kakvom fizičkom aktivnošću, posebno u teretani, neophodno je procijeniti cjelokupno zdravlje, što uključuje sveobuhvatan kardiološki pregled koji uključuje mjerenje krvnog tlaka, laboratorijske pretrage, elektrokardiogram (EKG) i ultrazvuk srca.

Ovaj neprocenjiv uvid potiče od iskusnog stručnjaka u Srbiji koji naglašava važnost opreza, posebno kada se bavite vežbama dizanja tegova, jer one potencijalno mogu dovesti do mnoštva zdravstvenih problema, posebno onih koji se tiču ​​srca. Konačno, sa stručnim uvidima prof. Otaševića i ogromnim iskustvom u oblasti medicine, postaje sve očiglednije da je prilagođavanje rutine vježbanja individualnim potrebama i mogućnostima ključno za promicanje optimalnih zdravstvenih ishoda, posebno među srednjovječnom i starijom populacijom.

Davanjem prioriteta personaliziranim zdravstvenim procjenama i bavljenjem fizičkim aktivnostima koje su u skladu s nečijim jedinstvenim okolnostima, pojedinci mogu efikasno krenuti na put ka boljem blagostanju i zdravijem načinu života. Profesor Petar Otašević, cenjeni specijalista interne medicine sa posebnim fokusom na kardiologiju i vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, nedavno je istakao izuzetan značaj personalizovanih zdravstvenih procena pre bavljenja bilo kojim oblikom vežbanja, posebno za osobe srednjeg uzrasta. starije i starije osobe.

U ekskluzivnom intervjuu za “Mondo”, prof. Otašević je rasvijetlio ključnu potrebu da pojedinci shvate svoja jedinstvena zdravstvena stanja i ograničenja prije nego što se upuste u bilo kakav režim fizičke aktivnosti. Iako preporuka stoji na minimalno 150 minuta fizičke aktivnosti tjedno, važno je napomenuti da takva aktivnost ne mora biti ograničena samo na treninge u teretani. Oblik vježbanja može imati različite oblike i oblike, ovisno o individualnim preferencijama i zdravstvenim uvjetima.