Drevni kineski kalendar ima potencijal promijeniti perspektivu onih koji odbacuju pojam unaprijed određene sudbine. Prema kineskoj tradiciji, zemlja je pod stalnim utjecajem jednog od pet primarnih elemenata: drvo, vatra, zemlja, zrak ili voda. Ne samo da ovi elementi imaju snažan utjecaj na prirodni svijet, već također igraju ključnu ulogu u oblikovanju karaktera, mentalne snage, navika i težnji pojedinca. Elementi imaju sposobnost odrediti značajne prekretnice u sudbini osobe, pri čemu posljednja znamenka godine rođenja odgovara određenom elementu.

Pojedinci koji posjeduju element zemlje poznati su po svojoj pouzdanosti i strpljenju. Osjećaju odgovornost prema svojim voljenima, zahvaljujući uzemljujućem utjecaju njihovog elementa. Iako posjeduju brojne težnje, također održavaju snažan osjećaj idealizma. Kada se suoče s izazovima, pristupaju im metodično i bistrog uma, oslanjajući se na svoju oštru intuiciju. Štoviše, čvrsto se drže svojih dobro oblikovanih moralnih načela.

Njihova snaga leži u njihovim etičkim vrijednostima i sposobnosti održavanja discipline. Osim toga, posjeduju izvanredne vještine u mudrom korištenju svojih resursa. Imaju duboko razumijevanje novca i posjeduju sposobnost sagledavanja stvari iz jedinstvene perspektive. Iako doživljavaju intenzivne emocije, možda im nedostaje osjećaj za avanturu. Njihova želja za kontrolom često ih dovodi do toga da svoje interese stavljaju iznad svega. Strah od nepoznatog njihov je najveći strah u životu. U smislu njihove elementarne povezanosti, element Zemlje usko je povezan s njihovim probavnim sustavom, posebno slezenom i želucem.

Element vatre povezan je s osobama čija godina rođenja završava na 6 ili 7. Pojedinci koji posjeduju element Vatre imaju neutaživu žeđ za avanturom i uvijek su otvoreni za istraživanje novih iskustava. Odišu živahnom energijom i pokazuju iznimne liderske kvalitete. Prihvaćanje natjecanja i izlazak iz pobjede sastavni su dio njihove prirode. Ove vatrene osobe imaju neospornu privlačnost, preziru samoću i preferiraju stalnu povezanost s drugima. Nadalje, pokazuju nepokolebljivu lojalnost prema svojim voljenima. Svojom inteligencijom, ljubaznošću, odlučnošću i učinkovitošću ostavljaju neizbrisiv dojam. Ovi se pojedinci suočavaju s nedostacima u obliku svoje asertivnosti i silne želje da postignu svoje ciljeve pod svaku cijenu. Nadalje, skloni su biti vrlo emotivni i bore se s nestrpljenjem. Pretjerana ambicija je također karakteristika koju posjeduju. Element vatre, simbol ljetne sezone i karakteriziran vatrenom crvenom bojom, usko je povezan s njihovim kardiovaskularnim sustavom i srcem. Preporuča se izbjegavanje visokih temperatura i održavanje emocionalne regulacije.

Ako je zadnja znamenka godine rođenja 4 ili 5, to znači da osoba pripada elementu Drvo. Ove osobe posjeduju izuzetnu razinu velikodušnosti i nepokolebljive predanosti etičkom ponašanju. Imaju jaku sklonost istraživanju i temeljitoj analizi informacija. Osim toga, posjeduju rijetku sposobnost uvjeravanja drugih. Njihov asketski stil života i inherentna kreativnost vidljivi su u svim aspektima njihovih života. Radi se o marljivim pojedincima koji su neprestano angažirani na raznim poslovima jer vjeruju da je rad najučinkovitiji način da iskoriste svoju energiju. Samouvjerenost je jedna od njihovih osobina vrijednih divljenja. Oni su odani prijatelji koji nikada ne daju prioritet vlastitim interesima nad tuđim. Suradnja im je prirodna i pokazuju veliko suosjećanje prema onima oko sebe. Međutim, često griješe preuzimajući više odgovornosti nego što mogu podnijeti. Element povezan s ovim osobama je drvo, koje simbolizira proljeće i povezano je sa žučnim mjehurom i jetrom.

Ako je zadnja znamenka nečije godine rođenja 2 ili 3, one su povezane s elementom vode. Osobe koje posjeduju element vode naširoko se smatraju šarmantnim i ljubaznim. Posjeduju jedinstvenu sposobnost suosjećanja s drugima i s lakoćom plove kroz život. Nadalje, pokazuju inteligenciju i kreativnost, često se ističu u više zanimanja i pokazuju jake komunikacijske vještine. Vrijedi spomenuti i njihovu uvjerljivu prirodu i iznimne diplomatske sposobnosti. Ove osobe posjeduju snažnu intuiciju i vješte su u shvaćanju stvari koje drugi mogu proći nezapaženo. Izvrsni su u organiziranju zadataka i besprijekornom izvršavanju istih, uvijek nastojeći pronaći jednostavna rješenja. Prilagodljivost je njihova istaknuta osobina. Vodeni element povezan je sa sjeverom, zimskom sezonom i crnom bojom. Također je povezan s koštanim sustavom.

Prisutnost elementa zraka Godina rođenja završava s 0 ili 1 za posljednje znamenke. Uz otpornu i samostalnu prirodu, ove osobe posjeduju snažan osjećaj neovisnosti. Iako duboko cijene sebe, također pokazuju brigu i poštovanje prema drugima. Obično pokazujući suzdržanost, spremno i odlučno brane svoja uvjerenja kada su suočeni s vanjskim pritiskom. Oni koji pripadaju ovoj skupini traže red i prioritet daju ravnoteži i čistoći u svim aspektima života. Ove osobe posjeduju nepokolebljivu pouzdanost, ali ipak ne podliježu ogromnom utjecaju većine. Kada pojedinci ove prirode imaju jasno razumijevanje svojih želja, njihova nepokolebljiva odlučnost postaje vrijedna divljenja, budući da ih ne sputavaju prepreke i neuspjesi. Pojedinci koji posjeduju urođenu sposobnost rješavanja izazova bez napora i snalaženja u samoći bez straha žude za društvenim priznanjem svojih postignuća i trijumfa. Svjesna ili podsvjesna težnja za raskoši i bogatstvom prožima njihove želje. Isprepliću se miris zraka, dolazak jeseni, nijansa bijele boje i njihova povezanost s dišnim sustavom i plućima.