Uskršnji post 2024 . godine počinje 18 . marta i traje do 4 . maja , a svaka sedmica ima svoje naziv i sopstvena pravila , što znači da se posti na različite načine .Veruje se da je prva osoba koja je postila pred Uskrs bio sam Isus Hrist, jer se on pre smrti uzdržavao od hrane i pića.Potom su njegovi sledbenici pred praznikom kojim se slavi njegovo vaskrsenje počeli da poste. Uskršnji post je verska praksa koja se praktikuje u hrišćanstvu kao priprema za Uskrs, jedan od najvažnijih verskih praznika.

 

 

Telesni post odnosi se na udržavanje od alkohola i hrane životinjskog porekla, ali ništa manje važan nije duhovni post, koji se odnosi na odricanje od grešnih i zlih misli. Uskršnji post je najstroži, a dozvoljava vino i ulje samo subotom, nedeljom i na Mladence, odnosno ribu na Cveti i Blagovesti, dok se svih ostalih dana posti “na vodi”.

1. nedelja Uskršnjeg posta – Čista nedelja (Todorova)

Čista nedelja, poznata još i kao Todorova ili Teodorova nedelja, podrazumeva da se prva tri dana posta vernici pridržavaju takozvanog trimirja, odnosno potpunog uzdržanja od hrane i pića. Mnogima to, međutim, nije lako, pa se pribegava tzv. suhojedenju i postu na vodi. Posle prva tri dana uzdržavanja, u četvrtak se posti na vodi, a ostatak nedelje na ulju.

2. nedelja Uskršnjeg posta – Pačista nedelja

Tokom druge nedelje Vaskršnjeg posta, na vodi se posti u periodu od ponedeljka do petka, a u subotu i nedelju je dozvoljeno ulje.

 

 

3. nedelja Uskršnjeg posta – Krstopoklona nedelja

Vernici se udržavaju svih iskušenja duha i poklanjaju se Časnom krstu, pa otud ovo ime nedelje. Tada se posti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, dok se u nedelju jede riba, pošto je na ovaj dan (7. april) praznik Blagovesti.

4. nedelja Uskršnjeg posta – Sredoposna nedelja

Tokom četvrte nedelje Vaskršnjeg posta, na vodi se postu u periodu od ponedeljka do petka, a u subotu i nedelju je dozvoljeno ulje. Vernici se tada posvećuju radu i ne izgovaraju ružne reči čak ni u šali.

 

 

5. nedelja Uskršnjeg posta – Gluva nedelja

Ovo je vreme pokajanja i tišine, kada su zabranjeni zabava i slavlja, zbog čega se i kaže da je ta sedmica gluva. Pravilo je da se posti na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede – na Prvo bdenije – do nedelje na ulju, s tim što je u petak – na Drugo bdenije – dozvoljeno i vino.

6. nedelja Uskršnjeg posta – Cvetna nedelja

Šesta nedelja Vaskršnjeg posta je posvećena biljnom svetu i cveću, kada se veruje da ne treba sejati jer neće biti ploda. Prave se venčići od prolećnog poljskog cveća i vrbovih grančica. Ime je dobila po prazniku Cveti, kojim se slavi Hristov ulazak u Jerusalim. Tada se posti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, dok se u nedelju jede riba jer se tada slave Cveti.

 

 

7. nedelja Uskršnjeg posta – Stradalna nedelja

Vernici provode poslednje dane pred Uskrs u molitvi i pokajanju. Prva tri dana se posti na vodi, Veliki četvrtak je razrešenje na ulje, a Veliki petak dan apsolutnog posta. U subotu se posti na vodi, a u nedelju, na Uskrs, vernici prelaze na mrsnu hranu.