Srpski svadbeni običaji ponekad mogu delovati čudno ili čak bizarno, naročito oni stariji za koje mlađe generacije često nisu ni čule. Nedavno se jedan mladić iz Beograda požalio na mladeničke običaje koji su uticali ne samo na njegov odnos sa suprugom već su ga gotovo doveli do ruba razvoda.”Upoznali smo se na fakultetu, a tokom studiranja, ona je živela u Beogradu. Imali smo zajedničko društvo, godinama smo bili prijatelji, da bismo započeli vezu pred kraj studija. Činilo se kao da sam odmah znao da je to prava stvar. Počeli smo da živimo zajedno u Beogradu, sve je funkcionisalo kako treba”, počeo je priču mladić iz Beograda, dodajući:OŽENIO SAM SE KRUŠEVLJANKOM, ALI BIZARNI OBIČAJ ME NATERAO DA SE RAZVEDEM: Beograđanin odlepio kad je čuo šta mlada traži od njega

“Kada smo počeli da razgovaramo o venčanju, rekla mi je da se slaže da se to dogodi u Beogradu. Imali smo mnogo zajedničkih prijatelja ovde, i smatrao sam da će biti lakše za njenu porodicu da dođe kod nas na svadbu. Moja porodica je iz Beograda, rodbina, prijatelji, želeo sam da svi budemo ovde. Ipak, njena porodica insistirala je da bi mladoženja trebalo da se prilagodi mladi i da je potrebno da se venčanje obavi u Kruševcu.”

“Njena majka je rekla da očekuje da se svadba dogodi u Kruševcu i da nije opcija da se venčamo u Beogradu. Na početku sam mislio da je to samo njihova prva reakcija, ali kako su stvari odmakle, shvatio sam da će se sve odigrati onako kako oni žele. Nisam želeo da moja devojka bude nesrećna zbog toga što njeni roditelji neće biti prisutni. Tako je i bilo, organizovali smo svadbu i sve je prošlo kako treba”, objasnio je Beograđanin.

Uskoro nakon venčanja, mladi bračni par saznao je da će postati roditelji, ali umesto da bude najlepša vest, to je za ovog mladića postala prava noćna mora. “Bio sam presrećan, slavili smo dva dana, a onda je usledio šok. Žena mi je rekla da se nekada verovalo da je trudna žena potencijalna meta demona i zlih sila, te da bi se ta ‘opasnost’ odstranila sa nje, ja moram da se pretvaram da sam ‘trudan’. Nikada nisam čuo za taj običaj! Pomislio sam da se šali, ali kada mi je detaljno objasnila šta moram da radim, ostao sam, doslovno, bez teksta”, rekao je Beograđanin, dodajući:

“Nije mi bilo jasno kako da se pretvaram da sam trudan. Mislio sam da će me naterati da nosim jastuk ispod majice, nisam mogao ni da naslutim o čemu se radi. Žena mi je rekla da moram da ležim, da će me njena porodica čuvati, donositi mi hranu i da ne smem ništa da radim. Katastrofa! Taman kada sam pomislio da će to trajati par dana, njena porodica mi je saopštila da to mora trajati čitavih devet meseci. To bi značilo da moja žena mora da krije trudnoću, a na dan porođaja, ja prestajem sa svojom glumom. Ko to može da izdrži?”

Uskoro je shvatio da je zbog ovog običaja bio spreman čak i na razvod. “Moram priznati da to nisam želeo da uradim. Odmah sam burno reagovao i rekao ženi, ona je prenela svojoj porodici. Svi smo se sukobili i ja sam se spakovao i otišao za Beograd. Bilo je turbulentno, nisam želeo da se razvedemo jer čekamo dete, ali bio sam doslovno spreman na razvod. Bilo bi me sramota da mi roditelji supruge donose hranu u krevet i da devet meseci ležim besposleno. Ne znam ko je izmislio takav običaj”, zaključio je Beograđanin.