Roditelji supruge Novaka Đokovića, Jelene Đoković, Vera Ristić i Miomir Ristić, jako su ponosni na uspjehe svoje kćeri. Ponosni su ne samo na njezinu nepokolebljivu podršku uspjesima slavne sportašice, već i na njezine osobne uspjehe na području digitalne komunikacije, aktivnog upravljanja zakladom koja nosi Novakovo ime i raznim drugim poljima.

Široko rasprostranjena svijest o ovoj činjenici proteže se i na zamršenu dinamiku unutar proširene obitelji Đoković-Ristić, posebno spomena vrijedan odnos Jelene i Novakove majke Dijane Đoković, koji je izazvao značajnu medijsku pozornost. Međutim, bitno je dublje proniknuti u duboki značaj veze koja se tijekom mnogih godina iskovala između Jelene i samog Novaka Đokovića. Preuzima li sada Vera Ristić ulogu ljubaznije majčinske figure u odnosu na Novakovu majku koja sada preuzima ulogu svekrve?

Ovih nekoliko primjera nedvosmisleno potvrđuje odgovor na postavljeno pitanje. Opće je poznato da Vera dosljedno pokazuje podršku ne samo vlastitoj kćeri već i Novaku. Dokazuje to i njena česta prisutnost na Noletovim mečevima, gdje u prvim redovima stoji uz bok Jeleni Đoković. Jelenina majka, koja je također opterećena reputacijom da aktivno pridonosi zagađenju okoliša svojim angažmanom u tvrtkama koje se zalažu za izgradnju minihidroelektrana u Srbiji, nedavno se osjetila prisiljenom javno progovoriti o tome.

Jelena Đoković pojasnila je da se njezina majka već dulje vrijeme ne bavi izgradnjom MHE i nema utjecaja na projekte koji su u tijeku. Izražavajući žaljenje zbog bilo kakvog negativnog utjecaja na prirodu u Srbiji koji proizlazi iz izgradnje MHE, ističe da je to u suprotnosti s načelima održive energije. Štoviše, Jelena odlučno tvrdi da niti jedan član njezine obitelji nije imao nikakvu ulogu u takvim pothvatima.

Rođena je u Beogradu 17. lipnja 1986. godine, a rane je godine živjela u Kosovskoj ulici. Ipak, veći dio svog djetinjstva provela je u Ljigu, gdje su njezini djed i baka svake godine tražili pjesme na radiju u spomen na nju. Nakon uspješno završenog školovanja u Osnovnoj školi “Drinka Pavlović” i Sportskoj gimnaziji, Novaka je imala sretnu priliku upoznati 2005. godine zahvaljujući zajedničkom krugu prijatelja.

Njihova ljubavna priča počela je odmah nakon veze i od tada su nerazdvojni. Njihova zajednička strast prema sportu, počevši od Jeleninog treniranja tenisa i atletike, dodatno je učvrstila njihovu vezu. Jelena je bila odlučna u namjeri da se stipendira i školuje u inozemstvu, što ju je motiviralo da se trudi i prihvati poslove u kladionici i kao promotorica. Na kraju je primljena na prestižni program poslovne administracije na Sveučilištu Bokoni u Milanu, gdje je briljirala i diplomirala s najboljim ocjenama. Prešavši u Monte Carlo kako bi bila s Novakom, zaposlila se u odjelu ljudskih resursa renomirane naftne kompanije “Tamoli”.

Nastavljajući tragati za znanjem, magistrirala je i doktorirala menadžment. Jelenina posvećenost pozitivnom utjecaju dovela ju je do toga da postane direktorica Zaklade Novak Đoković, organizacije koja prikuplja sredstva za siromašnu djecu u Srbiji. Svojim iznimnim vodstvom uspješno je dirigirala brojnim humanitarnim inicijativama, privlačeći utjecajne pojedince i poznate slavne osobe poput Naomi Campbell, Kate Hudson, Sarah Ferguson, Borisa Beckera, Richarda Bransona, Gerarda Butlera i mnogih drugih.
Jelena, koja je nesumnjivo Novakova najodanija i najstrastvenija navijačica, dosljedno ide iznad i dalje da bi ponudila nepokolebljivo ohrabrenje. Unatoč njezinoj averziji prema svjetlu pozornosti, mediji su krenuli u besplodnu potragu da otkriju bilo kakve mrlje u njezinoj prošlosti. No, nakon 8 godina postojanog partnerstva, Novak je u rujnu 2013. zaprosio Jelenu na zaista jedinstven način. Helikopterom ju je odvezao u Provansu i postavio joj pitanje braka.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90