Pojam smrti i onoga šta se dešava u posljednjim trenucima je enigma koja niko u potpunosti ne može razjasniti, iako nam je koncept naše svijesti i bića koji naglo nestaje teško razumjeti. Pitanja o smrti, o tome šta se dešava nakon nje i da li postoji nešto više je ono što sigurno svakoga zanima, ipak, čin ukopvanja i podizanja spomen obilježja za pokojnike nije novija pojava, a postoje brojni čudni i zadivljujući spomenici koji su do sada izazvali buru komentara na društvenim mrežama.

Nažalost, koncept privatnosti i konvencionalnog ponašanja iz prethodnih vremena je nestao, što je rezultiralo time da pojedinci besramno posjećuju groblja kako bi snimili osebujne nadgrobne spomenike koji su pripadali preminulima. Unatoč široko rasprostranjenom neodobravanju i nedostatku ispravnosti povezanog s ovom praksom, ovi zabavni nadgrobni spomenici često postižu virusni status na lokalnim internetskim platformama.

Na pravoslavnom groblju nalazi se spomenik koji je postao izvor zabave za cijeli kraj. Fotografija je dočarala suštinu Balkana čak iu sferi zagrobnog života. Ovaj jedinstveni bračni spomenik prikazuje šaljivu sliku koja nudi uvid u osobe koje počivaju u vječnom miru. Priča se vrti oko dugogodišnjeg bračnog para koji je u dubokoj starosti odlučio napraviti zajedničku fotografiju za svoj nadgrobni spomenik. Slika, bilo zbog namjere ili slučajnosti, odiše ljupkom i zabavnom kvalitetom, dok također pokazuje njihovu duboku naklonost prema popularnom balkanskom kulinarskom užitku koji mnogi i dalje njeguju.

Na priloženoj fotografiji vidljivo je da je par imao duboku naklonost prema rakiji, što je prikazano suprugom koja drži bocu voljenog žestokog pića, dok suprug nestrpljivo čeka da mu toči u čašu. Ova zabavna slika nasmijala je ljude diljem bivše Jugoslavije koji su prepoznali i cijenili komični značaj ovih trenutaka. Pravoslavni sprovod i običaji: Prijelaz iz privremenog zemaljskog života u vječni nebeski život prirodni je dio ljudskog iskustva, kako vjeruju kršćani. Ovo putovanje prema vječnosti počinje smrću, ali na kraju vodi do uskrsnuća. Kada premine voljena osoba, članovi njezine obitelji suočavaju se s raznim izazovima. Uz očekivani emocionalni šok i stres, javljaju se brojne neizvjesnosti, osobito ako je smrt bila iznenadna.

Stoga je važno dati neke opće smjernice temeljene na kršćanskim i kulturnim tradicijama. Prvi korak je da se o smrti obavijesti uža rodbina i bliski prijatelji, koji će potom vijest prenijeti među svojim poznanicima. Obično će se oni najbliži pokojniku odmah okupiti u njegovom domu kako bi pružili podršku ožalošćenoj obitelji. U određenim područjima, osobito u ruralnim zajednicama, pojedinci se često okupljaju kako bi osigurali kavu, piće i namirnice u slučaju da se iznenada dogodi smrt, a u kućanstvu nedostaju zalihe.

Od ključne je važnosti za one koji su sposobni odmah ponuditi financijsku pomoć ožalošćenoj obitelji, bilo u obliku zajma ili potpore, dok se ne završe pogrebne pripreme. Smrt ne pravi razliku kada je u pitanju vrijeme, zbog čega je podrška prijatelja i obitelji neizmjerno vrijedna. Osim toga, važno je pravodobno obavijestiti odgovarajućeg svećenika koji će mu dati potrebne podatke o datumu, mjestu i vremenu sprovoda.

Crnilo : Tradicionalno, članovi obitelji i bliski rođaci obično se oblače u odjeću koja označava žalost. Crna boja je jasan pokazatelj toga i nosi se odmah i dosljedno tijekom cijelog pogrebnog razdoblja. Konkretno, članovi uže obitelji kao što su djeca, snahe, unuci, braća i sestre nose crnu odjeću. Nije nužno da odjeća bude tek nabavljena; umjesto toga, odabiru se prikladni predmeti iz postojećeg ormara. Izraze sućuti prenose bliski prijatelji, suradnici i pojedinci koji su s preminulim proveli dosta vremena. Posjećuju obiteljsku rezidenciju prije sprovoda kako bi izrazili sućut. Za one koji nisu u mogućnosti posjetiti dom ili koji nisu dio užeg kruga prijatelja, sućut se izražava na sprovodu, prije početka bogoslužja. U slučaju da netko nije u mogućnosti biti fizički prisutan zbog odsutnosti ili putovanja, uobičajeno je poslati telegram za izražavanje sućuti.