Velimir Bata Živojinović, često nazivan samo Bata, bio je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih srpskih glumaca. Rođen je 5. juna 1933. godine u selu Koraćica, nedaleko od Mladenovca, a preminuo je 22. maja 2016. godine u Beogradu. Živojinović je ostavio neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije, ostvarivši značajne uloge u više od 330 filmova, televizijskih serija i pozorišnih predstava. Bata Živojinović je bio prepoznatljiv po svojoj markantnoj pojavi, harizmatičnoj glumi i širokom spektru uloga koje je uspešno tumačio tokom svoje bogate karijere. Među njegovim najpoznatijim ulogama su one u filmovima “Valter brani Sarajevo”, “Bitka na Neretvi”, “Bombaši”, “Most”, “Partizanska eskadrila”, “Balkanski špijun” i mnogim drugim. Njegova uloga u filmu “Valter brani Sarajevo” posebno je ostala urezana u sećanju publike širom bivše Jugoslavije.OVAKO IZGLEDA KUĆA BATE ŽIVOJINOVIĆA U KORAĆICI: Počivaće sa svojom LULOM u RODNOM MESTU, a evo šta kažu komšije o čuvenom VALTERU

Bata Živojinović je takođe bio poznat po svom humanitarnom radu i angažmanu u zajednici. Bio je aktivan i tokom ratova devedesetih, pomažući izbeglicama i ugroženim građanima. Za svoj doprinos filmu i kulturi, dobio je mnoga priznanja i nagrade, među kojima su Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, Orden rada sa zlatnim vencem i mnoga druga visoka priznanja. Njegova smrt 2016. godine duboko je potresla njegove obožavaoce, kolege i čitavu javnost. Sahranjen je u svom rodnom selu Koraćica pored svoje supruge Lule, koja je preminula 2019. godine. Poslednja želja Bate Živojinovića bila je da bude sahranjen u Koraćici, gde su se ostvarile mnoge uspomene iz njegovog života.

Bata Živojinović će ostati upamćen kao jedan od najvećih glumaca ne samo u srpskoj, već i u regionalnoj kinematografiji, čije će uloge i doprinos umetnosti biti cenjeni i u budućim generacijama. Velimir Bata Živojinović, često nazivan samo Bata, bio je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih srpskih glumaca.

Rođen je 5. juna 1933. godine u selu Koraćica, nedaleko od Mladenovca, a preminuo je 22. maja 2016. godine u Beogradu. Živojinović je ostavio neizbrisiv trag u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije, ostvarivši značajne uloge u više od 330 filmova, televizijskih serija i pozorišnih predstava. Bata Živojinović je bio prepoznatljiv po svojoj markantnoj pojavi, harizmatičnoj glumi i širokom spektru uloga koje je uspešno tumačio tokom svoje bogate karijere. Među njegovim najpoznatijim ulogama su one u filmovima “Valter brani Sarajevo”, “Bitka na Neretvi”, “Bombaši”, “Most”, “Partizanska eskadrila”, “Balkanski špijun” i mnogim drugim. Njegova uloga u filmu “Valter brani Sarajevo” posebno je ostala urezana u sećanju publike širom bivše Jugoslavije.

Bata Živojinović je takođe bio poznat po svom humanitarnom radu i angažmanu u zajednici. Bio je aktivan i tokom ratova devedesetih, pomažući izbeglicama i ugroženim građanima. Za svoj doprinos filmu i kulturi, dobio je mnoga priznanja i nagrade, među kojima su Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, Orden rada sa zlatnim vencem i mnoga druga visoka priznanja. Njegova smrt 2016. godine duboko je potresla njegove obožavaoce, kolege i čitavu javnost. Sahranjen je u svom rodnom selu Koraćica pored svoje supruge Lule, koja je preminula 2019. godine. Poslednja želja Bate Živojinovića bila je da bude sahranjen u Koraćici, gde su se ostvarile mnoge uspomene iz njegovog života. Bata Živojinović će ostati upamćen kao jedan od najvećih glumaca ne samo u srpskoj, već i u regionalnoj kinematografiji, čije će uloge i doprinos umetnosti biti cenjeni i u budućim generacijama.