Da biste ublažili ove rizike, imperativ je usvojiti umjereniji pristup vježbanju i uključiti česte pauze u svoju rutinu. Dr Petar Otašević, internista specijalista kardiologije i vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, ističe važnost pridržavanja uputstava lekara kada je vežbanje u pitanju.

Nadalje, osobe srednjih godina ili starije trebale bi proći sveobuhvatnu procjenu zdravlja prije nego što se upuste u bilo kakav režim vježbanja. Fokus današnjeg članka je na srcu, koje je široko priznato kao najvitalniji organ u ljudskom tijelu. Iako se općenito smatra pozitivnom odlukom da se bavite fizičkom aktivnošću u teretani, ključno je imati na umu da vježbanje može opteretiti tijelo. Intenzivna fizička aktivnost može potencijalno povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Pridržavajući se ovih preporuka, pojedinci mogu osigurati da daju prednost svom zdravlju srca i zaštiti od potencijalnih kardiovaskularnih komplikacija.

Kao zdravstveni radnici, često savjetujemo svoje pacijente o važnosti uključivanja dosljedne fizičke aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu i izbjegavanja konzumacije brze hrane i hrane koja sadrži mnogo šećera, masti ili ugljikohidrata. Savjetuje se da pojedinci ciljaju na ukupno 150 minuta vježbanja svake sedmice, što može obuhvatiti različite aktivnosti koje odgovaraju njihovim ličnim preferencijama, kao što su brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla ili čak samo hodanje laganim tempom.

Ipak, od izuzetne je važnosti biti oprezan i dati prioritet sigurnosti, posebno među pojedincima koji spadaju u kategoriju srednjih godina. Prije započinjanja bilo kakve rutine vježbanja, toplo se preporučuje, posebno za osobe u srednjim godinama koje namjeravaju ići u teretanu, da se podvrgnu temeljnoj srčanoj evaluaciji prema savjetu stručnjaka MONDO-a. Ova evaluacija uključuje različite procjene kao što su mjerenje krvnog pritiska, laboratorijske pretrage, elektrokardiogrami i ehokardiogrami. Podvrgavanjem ovim pregledima, moći ćete utvrditi prikladnost bavljenja fizičkom aktivnošću i odrediti najprikladniji nivo intenziteta za početak.