Novak Đoković, jedan od najistaknutijih i najuspešnijih tenisera u istoriji, pre nekoliko godina je donio odluku o značajnom preokretu u svom pristupu ishrani. Renomirani sportista smatra da mu je ovaj korak omogućio postizanje još boljih rezultata na teniskom terenu, a posebno ističe neprekidnu konzumaciju jednog specifičnog napitka ujutru, koji takođe redovno pije cela njegova porodica.

“Počinjem svoj dan konzumirajući toplu mineralnu vodu s dodatkom limuna i limete. Nakon toga, proveravam svoj frižider u kojem čuvam zelene stabljike celera. Ovaj zeleni sok je bogat mineralima, uključujući i one koji još nisu potpuno istraženi, a imaju blagotvoran uticaj na pročišćavanje jetre. Ova praksa donosi čuda ne samo meni i mojoj supruzi, već i našoj deci. Ohrabrujem svakoga da isproba ovaj zeleni napitak, jer donosi mnogo benefita”, izjavio je Novak Đoković tokom jednog intervjua.

Nadalje, tokom dana praktikuje konzumiranje zelenog smutija koji sadrži različite alge, voće, supernamirnice i suplemente. Kada je u pitanju ishrana, Đoković se opredelio za unos voća, salata i žitarica poput kinoe, divljeg pirinča, prosa, slatkog krompira i krompira kuvanog na pari tokom prvog dela dana. Ovaj pristup ishrani je deo šireg zaokreta kojim je želeo poboljšati svoje performanse na terenu.

“Promena u ishrani imala je ogroman uticaj na moje rezultate. Eliminisao sam gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer iz svoje ishrane, a kasnije i crveno meso. Ovo je bila velika promena, ali sam je održao jer su rezultati bili vidljivi odmah. Uklanjanje crvenog mesa bilo je ključno kako bih oslobodio energiju potrebnu za fokus, oporavak, treninge i mečeve. To je bio početni korak ka mom trenutnom jelovniku koji se bazira na biljnoj ishrani, i sada ne konzumiram ništa životinjskog porekla”, otkrio je Novak Đoković u razgovoru s novinarom Grajamom Besingerom.

Jedna od omiljenih žitarica Đokovića, kako i Jelena Đoković, njegova supruga, ističe, je kinoa. Ova žitarica je bogata belančevinama, vitaminima E i C, kalijumom, mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Đoković često kombinuje kinou sa povrćem kako bi postigao balansirane i nutritivno bogate obroke.

Kada je reč o ishrani dece, Jelena Đoković deli zajedno s Novakom zdrave navike. Stefan, njihov sin, prešao je na biljnu ishranu nakon godinu i po dana i oseća se dobro. Tara, njihova ćerka, oduvek se hrani biljkama, a nisu imali problema sa njenim zdravljem. Oboje deca uživaju u kuvanim krompirima, pireu, smutijima i drugim zdravim obrocima, a Jelena posebno naglašava da se hrana kuva, ne prži, kako bi se očuvali hranljivi sastojci.