Meštani Visibabe, sela nadomak Požege, ostali su zapanjeni zadivljujućim prizorom u obližnjoj šumi. Izvanredan fenomen se odvijao pred njihovim očima dok su bili svjedoci šikljanja vode koja je izbijala ispod površine zemlje. Radoznalost ih je navela da izmjere njegovu temperaturu, koja se zapanjujuće kretala oko tačke ključanja, približavajući se impresivnih 100 stepeni.

Šetajući sa dvojicom komšija, približili smo se šumi i bili smo očarani prizorom pare koja je izlazila sa određene lokacije, praćena neuobičajenim šištanjem. Dok smo se odvažili bliže, naše su oči ugledale nesvakidašnji val vode koji je šikljao iz zemaljskih dubina. Uprkos hladnoj temperaturi od minus 10 stepeni Celzijusa, ovaj moćni potok imao je izuzetnu sposobnost da otopi sve u radijusu od 50 metara, ispričala je Milena Bulut Mateničarski u intervjuu za RINA.

Stanovnici ovog područja ostaju nesvesni događaja koji se odvijaju oko njih, bez ikakvog razumevanja ili znanja o situaciji u kojoj se nalaze. Do ovog trenutka, njihov jedini izvor informacija bila je zbirka priča i glasina, bez ikakve konkretne potvrde od bilo koga.

Milena objašnjava da postoje brojne glasine oko prisustva rimske vojske i njihovih termi na ovoj lokaciji. Kako bi se rasvijetlilo ovo pitanje, kontaktirani su načelnik općine i stručnjaci radi istrage.

Prema rečima Milomira Obradovića, predsednika Ministarstva zdravlja Visibabe, ova neobična pojava je sve zaprepastila.

Ispunjeno čuđenjem i nevericom, celo selo ustaje, prekrstivši se od straha. Naš komšija, mesar, uzima sebi za pravo da donese termometar i uranja ga u rupu koja doseže dubinu od oko dva metra. Na naše iznenađenje, termometar registruje neverovatnu temperaturu od 98 stepeni. Svake tri minute iz zemlje izbija mlaz užarene vode. Tražeći odgovore, obratili smo se geolozima koji su nam objasnili da je ova izuzetno visoka temperatura vode rijetkost, koja se rijetko nalazi igdje drugdje.

Stanovnici su već razigrano pokrenuli licitacijski rat oko mogućnosti. Prijedlozi se kreću od trenutne izgradnje bazena do uspostavljanja luksuzne banje. Zanimljivo je da je vrijednost obližnjeg zemljišta naglo porasla za 300 eura po jutru čim se proširila vijest o ovom proljeću.