Zvanično, minimalni broj godina potrebnih za odlazak u penziju iznosi 15 godina. Prema zvaničnoj računici, ako je neko radio 15 godina, a taj period je bio prijavljen na platu u visini ovogodišnjeg minimalca, u starosti ga očekuju primanja u iznosu od 8.848 dinara. Međutim, važno je istaći da osim radnog staža, visina primanja ima ključan uticaj na visinu penzije u starosti.
Prema izračunima Fiskalnog saveta za “Blic Biznis”, osobe koje su 40 godina radile za minimalac (koji se od 1. januara popeo na nešto više od 40.000 dinara) danas mogu očekivati penziju od 23.596 dinara. Za one koji su 40 godina zarađivali više od minimalne zarade i primaju platu od oko 50.000 dinara mjesečno, penzija bi iznosila 29.495 dinara. Za one koji su zarađivali 70.000 dinara, penzija bi bila oko 41.290 dinara, dok bi za zaradu od 90.000 dinara mogli očekivati penziju od oko 53.090 dinara. Nakon posljednjih povećanja penzija, primanja za penzionisane radnike sa 40 godina staža iznose u ovoj godini oko 58 do 59 odsto njihove zarade. Ovo je relevantniji pokazatelj nego odnos prosečne penzije i prosečne plate, jer u prosečnu penziju ulaze i porodične penzije, invalidske penzije, kao i poljoprivredne penzije, što umnogome obara prosečan iznos penzije.
Formula za izračunavanje penzija nije jednostavna, ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija. Visina penzije je praktično jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda. Da bismo dobili lični bod, moramo izračunati lični koeficijent, koji se dobija kada svaku godišnju zaradu podijelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a zatim zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio novo povećanje penzija od 12 do 15 odsto. Kako će se to povećanje odraziti na visinu penzija, i kolike će one biti, možemo očekivati u posebnoj vesti.

BONUS TEKST

U svijetu tehnologije, gdje se svakodnevno događaju revolucije, svaka nova godina donosi obećanja napretka i inovacija. S brzim tempom promjena, tehnološke kompanije se takmiče za osvajanje tržišta i srca korisnika širom svijeta.

U središtu te trke za tehnološku dominaciju nalazi se kontinuirano unapređenje veštačke inteligencije (AI). AI, koji je nekada bio domen naučne fantastike, sada je postao ključni igrač u svim sektorima, od zdravstva i obrazovanja do finansija i zabave.

Ovogodišnji trendovi u tehnologiji jasno ukazuju na naglasak na ethičkoj upotrebi veštačke inteligencije, transparentnosti u algoritmima i zaštiti privatnosti podataka. Kao odgovor na zabrinutost javnosti zbog mogućnosti zloupotrebe AI-a, tehnološke kompanije sve više ulažu u razvoj alata i praksi koji promovišu odgovornu upotrebu ove tehnologije.

Pored toga, rastuća svijest o klimatskim promjenama potiče tehnološke gigante da traže održiva rješenja za svoje operacije. Od korišćenja obnovljivih izvora energije do smanjenja emisija ugljenika, tehnološki sektor aktivno radi na smanjenju svog ekološkog otiska i doprinosu globalnim naporima za zaštitu životne sredine.

Dok tehnološka industrija nastavlja da oblikuje našu svakodnevicu, važno je da se razvija na način koji koristi sveukupnom društvu i prirodnom okruženju. Kroz inovacije koje promovišu održivost, inkluzivnost i društvenu odgovornost, tehnologija može biti pokretač pozitivnih promjena širom svijeta.Kao odgovor na zabrinutost javnosti zbog mogućnosti zloupotrebe AI-a, tehnološke kompanije sve više ulažu u razvoj alata i praksi koji promovišu odgovornu upotrebu ove tehnologije.