Već sa svojim prvim nastupima Mirjana Joković brzo je osvojila srca publike, te se tako pozicionirala i kao jedna od najtalentovanijih mladih glumica u usponu, ali za vrijeme bivše Jugoslavije. Njene kolege isticale su njen veliki talenat i nije tajna da su mnogi od njih željeli dijeliti filmsko platno upravo sa ovom glumicom. Njihovo oduševljenje bilo je naročito očigledno kada je pristala preuzeti glavnu ulogu u hvaljenoj seriji “Poziv”. Međutim, na kraju, životni put i žeđ za novim iskustvima odveli su je u Ameriku, gdje je nastavila napredovati i postizati zapažene uspjehe.

  • Mirjana je rođena u Beogradu, 1967. godine i imala je duboku strast za istraživanjem različitih dijelova svijeta. Nije ni slutila da će se njezin život proteći na dva kontinenta. Tijekom 1980-ih i 1990-ih, postigla je široko priznanje i postala poznato ime u bivšoj Jugi. Njezine iznimne izvedbe u “Undergroundu” i “Strljšenu” osvojile su nadaleku publiku.

Nakon 15 godina pauze, trijumfalno se vratila u sferu glume u Srbiji, ponovno osvojivši publiku lakoćom utjelovljujući glavnu junakinju u seriji “Poziv”. U intervjuu je izjavila da nikada nije osjećala čežnju za svojom profesijom, jer joj je pomisao na život lišen glume jednostavno nedokučiva.

Nije bilo osjećaja čežnje ili odsutnosti kada je on u pitanju, jer moja odluka da ostanem u domovini nije bila vođena nekim posebnim motivom. Zapravo, kroz sve ove godine nikada nisam imao priliku posvetiti se više vremena i preuzeti neku sadržajniju ulogu, što se upravo dogodilo sa serijom “Poziv”.

Odrastajući u Zambiji, otac ove izvođačice bio je zaposlen kao industrijski inženjer. Školovala se na Fakultetu dramskih umjetnosti uz ugledne ličnosti kao što su Dragan Bjelogrić, Dragan Petrović Pelet, Srđan Žika Todorović, Vesna Trivalić i Slobodan Boda Nikolić.

Dugi niz godina Mirjana je gradila svoj dom u Sjedinjenim Državama. Prema riječima Mirjane Joković, biti glumac u Americi je izazovan pothvat zbog kojeg mnogi ljudi na kraju odustanu od svojih snova. Od 1993. slavna glumica, poznata po ulogama u filmovima “Sivi dom”, “Zaboravljeni” i “Mala”, boravi u zemlji prilika. Do 1997. već je krasila pozornicu kazališta “American Repertory”. Kako je njezin izniman talent stekao priznanje, otvorila su joj se brojna vrata kazališta diljem Sjedinjenih Država.

Ubrzo se našla na filmskom platnu s Jennifer Lopez u renomiranom filmu “Sluškinja na Manhattanu”, a preuzela je i glavne uloge u drugim zapaženim ostvarenjima kao što su “Bolji način za umrijeti” i “Privatno vlasništvo”. Osvrćući se na svoje iskustvo rada s J. Lo, opisala ga je kao vrlo zadivljujuće. Iako je njezina uloga bila sporedna, smatrala je fascinantnim biti uključena u produkciju i sustav takvog kalibra. Osim uloge profesorice glume na California College of the Arts, smještenoj u blizini Los Angelesa, aktivno sudjeluje iu drugim angažmanima.

Po dolasku u Ameriku upisao sam cijenjeni California Institute of the Arts, renomiranu instituciju koju je utemeljio legendarni Walt Disney. Ova ustanova nudi širok raspon disciplina, uključujući film, kazalište, balet, animaciju i glazbu. Nakon završetka studija, nekoliko godina kasnije ukazala mi se uzbudljiva prilika: prilika da predajem na filmskom odjelu, što sam rado prihvatio. Zanimljivo je da se glazbeni odjel može pohvaliti stručnošću našeg cijenjenog profesora Miroslava Tadića.

Glumica je jednom prigodom otkrila da do njenog odlaska iz Srbije nije došlo zbog nedostatka ljubavi prema zemlji, već slučajnosti. Prema riječima Mirjane Joković, kada se pojedinci odluče preseliti i živjeti negdje drugdje, čest je problem da i dalje drže vezu sa svojim prvobitnim domom. Međutim, također je savršeno prihvatljivo da potraže novo mjesto i zažive u inozemstvu. Moja veza sa Srbijom nikada nije posustala. To ima ogroman značaj u mom životu, jer sam odlučio da ne odlazim iz Beograda iz duboke ljubavi prema gradu. Tijekom svojih putovanja našao sam se u dva doma u inozemstvu. Srećom, posvuda je prisutna snažna prisutnost naših ljudi, zbog čega se lakše osjećam kao kod kuće gdje god idem.

Osim u spomenutim filmovima, Mirjana je slavu stekla zapaženim nastupima u serijama “Kamioni” i “Sivi dom”, te filmovima “Zaboravljeni”, “Mala” i “Bure baruta”. Nadalje, imala je priliku glumiti uz renomiranog glumca Ljubišu Samardžića u predstavi “Stršljen”. Opća pobuna koja se dogodila 1988. godine, kada je Mirjani uskraćena Zlatna arena za filmove “Zaboravljeni” i “Put na jug”, svjedoči o njezinoj golemoj popularnosti u narodu.