Cijenjena glumica Vesna Pećanac kroz život je prošla bezbroj nedaća, obilježenih tugom, neimaštinom i osobnim tragedijama. Bila je u braku s proslavljenim crnogorskim redateljem Živkom Nikolićem, a nakon njegove smrti i brojnih izazova s ​​kojima se suočavala, naša glumica doživjela je dubok psihički slom.

U jeku bombardiranja svoje je iskustvo otvoreno podijelila s lokalnim medijima, otkrivajući dubinu svoje depresije. Shrvana životnim izazovima sa svih strana, otkrila je da se oslanja na pučku kuhinju za preživljavanje. Usred kaosa bombardiranja, Živko je doživio čudesan oporavak. Ogromna tjeskoba i ogromna tuga koje sam osjećao bili su nepodnošljivi. Jedan od mojih sinova donio je odluku nastaviti živjeti kao redovnik, izjavivši: “Svi su se zidovi srušili zbog mene.” Što se mene tiče, našao sam se fiksiran na zid, padajući u stanje duboke depresije. Nekad smo bili živa, radosna, ujedinjena i marljiva obitelj… Sada nisam mogao sudjelovati ni u kakvim razigranim aktivnostima, očajnički tražeći mirovinu koja bi me uzdržavala.

Kao komičaru, moja primarna dužnost je usrećiti pojedince, ali našao sam se lišen ikakve radosti. Naša imovinska situacija bila je teška, s mizernom mirovinom od sedam tisuća dinara. Konstantna glad me je utjecala do te mjere da sam vjerovao da sam potpuno izgubio pamćenje. No, u obližnjem dućanu bila je suosjećajna poslodavcica koja nam je godinama kreditirala jer je obožavateljica Živkovih filmova. Bio je to mali tračak nade u našim životima, saznanje da je još uvijek živ.

Bilo je vrijeme kada sam imao nešto novca i morao sam odlučiti između odlaska na tržište ili korištenja za otplatu dijela svog duga. Na kraju sam odlučio otići na tržište. Dok sam šetao susjedstvom, pazio sam da sakrijem mladi luk koji mi je virio iz torbe, nadajući se da ću ga netko vidjeti. Kada sam to iskustvo prenela Živku, rekao je nešto što mi je ostalo u sećanju: „Pretvori to u performans. Takav je život“, kako je jednom rekla u intervjuu za „Novosti“.

Na početku svoje izjave cijenjena glumica Vesna Pećanac, poznata po glumama u filmovima “Otpisani”, “Druga Žikina dinastija” i “Smrt gospodina Goluže”, iznijela je svoj susret s poteškoćama i pokušaje da riješiti ih, iako samo s djelomičnim uspjehom. Spomenula je i osjećaj gladi, što je iznenađujuće ocijenila kao pozitivno iskustvo. Prema njezinim riječima, glad omogućuje smanjeni unos hrane uz produljenje čina žvakanja.

Vesnu smo prvi put susreli tijekom debija renomirane drame Živka Nikolića “Ljepota poroka” 1986. godine. Nakon toga nastavila je sudjelovati u raznim projektima, uključujući filmove “U ime naroda” i seriju “Oridinale”. Osim toga, imala je zapaženu ulogu u Nikolićevoj produkciji pod naslovom “Đekna još nije umrla, a što će biti dalje, ne znamo”. Bilo je tek nekoliko njegovih radova u kojima ona nije sudjelovala, a glumica je stalno pohvalno govorila o njihovom braku i međusobnoj ljubavi.

Petar, sin preminulog oca, godinama je pričao o nesretnoj materijalnoj situaciji svoje obitelji nakon očeve smrti. Po mom mišljenju, ova tragična situacija nastala je 1990-ih i bila je raširena. Živkov slučaj samo je jedan primjer, doduše ekstreman. Brojni pojedinci bili su pogođeni posljedicama ratova, društvenih tranzicija i raspada naših društvenih i političkih sustava. Možda je Živkov pad bio njegov izniman talent i uspjeh koji je nekima neoprostiv, pogotovo u međunarodnim razmjerima. Gledajući iskustva svog oca, shvatio sam da postoji mračan i strašan aspekt ljudske prirode. Tema je to evidentna ne samo u Živkovim filmovima nego iu našoj novijoj povijesti. Petar je to rekao u razgovoru za Blic.

Nadalje je izrazio kako nije doživio značajniju razinu iznenađenja, suprotno onome kako su to prikazali pojedini mediji, budući da se to događa već dugi niz godina. Još jednom, žena se našla kako sjedi u kuhinji, zaokupljena razgovorom s patrijarhom. Bio je to nedvojbeno susret od velikog značaja. Međutim, njezine su okolnosti daleko od poželjnih. Težina duga teško visi nad patrijarhom. Nemilosrdno ga progone oni koji žele naplatiti ono što se duguje. Daje sve od sebe kako bi se snašla u ovoj izazovnoj situaciji, oslanjajući se na vlastitu snalažljivost. Ipak, zna da se ne može sama suočiti s tim, ali ipak je tu, bori se protiv izgleda.