Jadranka Stojaković, jedna od najcenjenijih pevačica, suočila se sa životom punim gorkih trenutaka, što je navelo ljude da govore o njenim pesmama kao o kletvi. Iako je posedovala autentičan i izuzetno raskošan glas, težila je običnom životu i radila ono što je volela – pevala. Međutim, sudbina joj je priredila scenario koji je gotovo nadmašio filmsku dramu.

Jadranka je imala težak život još od detinjstva. Do pete godine živela je sa majkom, koja je često selila iz grada u grad. Nakon toga, prešla je kod babe, a zatim su se brigu o njoj preuzeli ujak i njegova žena. Njihove selidbe po Nemačkoj, Norveškoj i Španiji dodatno su iskomplikovale njen život.

  • Već kao tinejdžerka, Jadranka je zaplovila u svet muzike. Počela je karijeru van granica svoje zemlje, upravo zbog čestih selidbi. Prve nastupe imala je u američkim džez klubovima u Nemačkoj, a njen talenat i muzički uspeh doveli su je do Japana. Međutim, rat na Balkanu prekinuo je njenu uspešnu karijeru. Jadranka nije mogla da uživa u uspehu, jer je neprestano brinula o svojim bližnjima i pitala se da li su živi.

Tokom ratnih devedesetih, dok je boravila u Japanu, gde je provela 23 godine, izgubila je stan u Sarajevu, koji je bio u njenoj svojini. Usledila je porodična tragedija – preminula joj je rođena sestra. Kada je doputovala iz Japana na sestrinu sahranu, doživela je još jedan udarac sudbine – u saobraćajnoj nesreći poginula joj je druga sestra.

  • Slomljena zbog ovih stravičnih događaja, Jadranka je jedva uspevala da nastavi sa svojim životom, sve dok je zla kob nije ponovo pogodila. 2010. godine, prilikom izlaska na scenu, pala je i povredila se, što je zauvek promenilo njen život. Njeno zdravstveno stanje se rapidno pogoršavalo, a kasnije joj je dijagnostikovana bolest motornog neurona ili Amiotrofična lateralna skleroza, što ju je učinilo potpuno nepokretnom.

“Noge su mi postepeno otkazivale dok nisam postala potpuno nepokretna”, ispričala je Jadranka. Svaki dan je gubila sve više snage, a kako nije uspela da povrati izgubljeni stan u Sarajevu, preselila se u Banjaluku, gde je provela poslednje dane svog života. Ipak, i pored svih životnih nedaća, Jadranka je zadržala vedar duh do samog kraja. U jednom od poslednjih intervjua, govorila je o sreći i pozitivnim mislima koje su joj davale snagu da se bori.

“Interesantno je kada se zapitate šta je sreća i koliko svesno utičemo na svoje pozitivne misli, na svoja dobra dela. Volela bih da ljudi razmisle o sebi i svom životu,” rekla je Jadranka. Iako je fizički napustila ovaj svet pre osam godina, njena muzika i dalje živi, a neke od pesama ne gube na popularnosti. Njen uticaj na muzičku scenu i sposobnost da dotakne srca svojih slušalaca čini je nezaboravnom i voljenom umetnicom, te će zauvek ostati upamćena kao jedna od najvećih muzičkih legendi Balkana. Jadranka Stojaković preminula je 3. maja 2016. godine u 66. godini u staračkom domu u Banjaluci.

BONUS TEKST

Jadranka Stojaković, rođena 24. septembra 1950. godine u Banjaluci, Bosna i Hercegovina, bila je istaknuta jugoslovenska i japanska pevačica i tekstopisac. Njena muzička karijera, obogaćena prepoznatljivim glasom i emotivnim interpretacijama, ostavila je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Balkana.

Jadranka je rođena u muzičkoj porodici, gde je od malih nogu bila okružena muzikom. Odrasla je u Banjaluci, gde je pokazivala interesovanje za muziku još od najranijeg detinjstva. Tokom tinejdžerskih godina, počela je aktivno da se bavi muzikom, pevajući u lokalnim klubovima i grupama.

Njena karijera krenula je uzlaznom putanjom kada je kao tinejdžerka prvi put nastupila u klubovima u Nemačkoj. Kasnije je svoj talenat pokazala i u drugim zemljama Evrope, što ju je dovelo do priznanja i pozitivnih reakcija publike.

Međutim, pravi preokret u njenoj karijeri dogodio se kada je otputovala u Japan. Tamo je postala izuzetno popularna, izvodeći svoje pesme na japanskom jeziku i ostvarujući značajne uspehe na japanskoj muzičkoj sceni. Njena muzika, koja je često bila melanholična i emotivna, naišla je na izuzetno topao prijem kod japanske publike.

Ipak, ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije prekinula su njenu karijeru na Balkanu. Osim što je ostala bez stana u Sarajevu, Jadranku je zadesila i lična tragedija – smrt njene rođene sestre.

Povratkom u Bosnu, nakon niza tragičnih događaja, suočila se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima koji su na kraju doveli do toga da postane potpuno nepokretna. Jadranka je hrabro nosila svoju sudbinu i do samog kraja zadržala vedar duh i optimizam.

Njen odlazak sa ovog sveta 3. maja 2016. godine ostavio je prazninu na muzičkoj sceni Balkana. Jadranka Stojaković ostaje upamćena kao umetnica čiji su autentični glas i emotivne pesme dotakli srca mnogih, obeleživši jedno značajno razdoblje u muzičkoj istoriji regiona.