Crveni i bijeli luk, uz crni, poriluk i sremuš, posjeduju izrazita svojstva i ljekovita svojstva koja pojačavaju okus i miris raznih jela. Bilo da se konzumira sirov, pirjan, kuhan ili uključen u salate, ovaj luk nudi jedinstveno kulinarsko iskustvo. No, crveni i bijeli luk su ti koji istinski blistaju među svojim pandanima. Kada se uspoređuju te dvije opcije, postaje važno razmotriti koja je korisnija za zdravlje. Medicinski stručnjaci tvrde da luk ima bogata antibiotska svojstva i da se često koristi u liječenju prehlade i gripe.

Iako se obično savjetuje za većinu namirnica, isto se ne može reći za luk i češnjak. Kako prenosi N1 Hrvatska, povrće u hladnjaku može postati kašasto zbog kombinacije pretjerane hladnoće i vlage. To može dovesti do toga da povrće postane pretjerano mekano ili da se čak razvije plijesan ako upije pretjeranu količinu vlage.

Kako biste povećali svježinu luka i češnjaka, ključno ih je čuvati na dobro prozračenom, hladnom i tamnom mjestu. Na taj način mogu zadržati svoju kvalitetu u razdoblju od tri do šest mjeseci. Unatoč tome, ovaj izravni pristup možda neće uvijek biti dovoljan. Srećom za našu situaciju, postoji žena koja ima održivo rješenje.

Kako prenosi Express, Monika Meteni, kuharica i vlasnica stranice s receptima The Yummy Life, podijelila je svoju borbu s očuvanjem svježine luka i češnjaka, iako ih je pospremila u kuhinjski ormarić. Monika je slučajno naišla na majčin vrijedan savjet koji se pokazao ključnim u očuvanju svježine ovih namirnica. Prema Monikinim riječima, tijekom mog posljednjeg posjeta njoj mi je ljubazno pokazala kako se pravilno čuva luk i češnjak. Monika je izrazila svoje čuđenje, rekavši da ju se jednostavno dojmio jednostavan način čuvanja luka i češnjaka. Stavljanjem u rupičastu papirnatu vrećicu može im se produžiti rok trajanja i po nekoliko mjeseci. Iako je u početku bila dvojbena, naposljetku je odlučila isprobati ovaj savjet.

Kako biste ispravno pohranili luk i češnjak, trebat će vam tradicionalna papirnata vrećica koja se obično koristi za pakiranje artikala poput kikirikija ili badema, kao i bušilica za papir ili škare, marker i spajalice. Provjerite jesu li i luk i češnjak čvrsti i bez mrlja prije nego što ih spremite, jer će to produžiti njihovu trajnost i svježinu. Za početak napravite rupe po cijeloj papirnatoj vrećici, a zatim je do pola napunite lukom ili češnjakom. Nastavite tako što ćete označiti sadržaj markerom i pričvrstiti vrećicu na vrhu spajalicama za papir.

Sve dok vrećice ostanu netaknute, mogu se koristiti dulje vrijeme, naravno. Provjerite jesu li vrećice postavljene na hladno i slabo osvijetljeno mjesto s dovoljno prostora kako bi se omogućila pravilna cirkulacija zraka, jer će povrće to zahtijevati. Prema Monikinim riječima, svrha bušenja rupa u vrećicama je omogućiti cirkulaciju zraka. Korištenjem ove tehnike, dugovječnost luka i češnjaka može se produžiti u mnogim slučajevima. Međutim, važno je napomenuti da na točan životni vijek ovih predmeta mogu utjecati čimbenici kao što su temperatura, vlažnost i izloženost svjetlosti u okruženju skladištenja. Kako piše citymagazine, preporuča se izbjegavati skladištenje luka i češnjaka uz krumpir jer proizvode etilen, hormon rasta koji može ubrzati proces zrenja povrća. I luk i češnjak posebno su osjetljivi na ovaj hormon.