Da je živ, Milenko Zablaćanski bi danas proslavljao svoj 68. rođendan, no nažalost, sudbina je odlučila drugačije, te ga je zadesila stravična saobraćajna nesreća na putu Užice-Zlatibor.Bilo je toga 5. januara kada je, u popodnevnim satima, odlučio napustiti zimovanje na Zlatiboru i vratiti se u Beograd. Glumac je sa suprugom Snežom i sinom Nikolom boravio na Zlatiboru kada su saznali za smrt Snežine tetke, što je nagnalo porodicu da hitno krene natrag za Beograd. Zbog lošeg vremena, Milenko je odlučio poslati porodicu autobusom, dok je sam krenuo kolima.

“Godinu 2008. dočekali smo sa mlađim sinom i prijateljima u Gajevima na Zlatiboru. Tog 5. januara rešili smo da se vratimo u Beograd i zajedno u krugu porodice proslavimo Božić. Na Zlatiboru kiša još nije bila počela, valjda zbog visinske razlike, ali Milenko je ipak predložio da on krene automobilom, a moja prijateljica i ja, sa sinovima, autobusom. Sećam se kao danas. Rekao mi je: „Krenite, a ja ću polako… Videću, ako bude loše staću negde. Neću ništa forsirati”. Imao je prijatelje u Mačkatu, u Požegi, u Čačku su nam kumovi -” ispričala je 2009. za “Press”.

Na putu prema Užicu, Zablaćanski se kretao krajnjom desnom trakom kada je iz suprotnog pravca naišao “Mercedes” čiji je vozač, izgubivši kontrolu nad vozilom, proklizao na suprotnu traku, izazivajući direktni sudar. Hitno prebačen u užičku bolnicu, Zablaćanski se nekoliko dana nije budio iz kome. Helikopterom je potom prebačen na VMA u Beograd radi daljeg lečenja, ali je 22. januara njegovo srce zauvek prestalo da kuca. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

“Bio je zaista poseban čovek zbog čega se svakog dana zahvaljujem Bogu što sam sa njim provela 20 godina života. Umeo je da nasmeje, vrati snagu. Bio je borac, vredan i odgovoran čovek. Tu smo negde slični. Zato se i trudim da zadržim snagu, jer znam da u suprotnom on to ne bi odobravao. On se ne bi predao. Borio bi se za decu. Kakav je on zapravo govore njegovi prijatelji koji su uz nas,” rekla je njegova supruga, Snežana Vesković Zablaćanski, balerina i kostimografkinja Pozorišta na Terazijama, ali se oprobala i kao glumica u serijama “Stižu dolari” i “Junaci našeg doba”.