U proteklim trideset godina, uočen je porast oboljenja od nealkoholne masne jetre. Ovaj trend je u velikoj meri posledica ubrzanog načina života savremenog čoveka, koji često ne uspeva da unese kvalitetne obroke tokom dana. Povećani unos gaziranih pića prepunih belog konzumnog šećera, konzumiranje pekarskih proizvoda, slatkiša i sličnih namirnica takođe doprinosi ovoj činjenici.Masna jetra leči se pravilnom ishranom: Na ove namirnice zaboravite, a evo šta možete jesti svakog dana
Danas, svaka četvrta osoba širom sveta pati od nealkoholne masne jetre. Ako se ne leči na vreme, ova bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput ciroze jetre ili potpunog otkazivanja ovog vitalnog organa. Osobe koje boluju od ovog oboljenja takođe su izložene većem riziku od razvoja raka jetre. Ipak, dobra vest je da je moguće sprečiti i lečiti ovu bolest. Nealkoholna masna bolest jetre sve češće se povezuje sa metaboličkim sindromom, kompleksnim poremećajem koji obuhvata visceralnu gojaznost, insulinsku rezistenciju i povišen krvni pritisak, objašnjava Ivana Đurović, dijetetičar-nutricionista.
Osim ubrojanih, mogući uzroci masne jetre uključuju i prekomernu telesnu masu, ishranu bogatu prostim ugljenim hidratima, prekomernu upotrebu određenih lekova, pothranjenost, nedostatak proteina u ishrani, trudnoću, trovanje vitaminom A, kao i određene genetske i metaboličke poremećaje poput dijabetesa ili Reyevog sindroma.
Simptomi masne jetre variraju u zavisnosti od stepena, vremena nastanka i uzroka oboljenja. Često, masna jetra ne izaziva nikakve simptome, naročito ako je u pitanju hronično stanje. Međutim, mogući simptomi uključuju bol ili osetljivost ispod desnog rebarnog luka, oticanje trbuha, žuticu, povišenu telesnu temperaturu, mučninu i smanjen apetit.
Dijetalna ishrana igra ključnu ulogu u lečenju masne jetre. Pravilna ishrana pomaže u bržem oporavku i funkciji jetre. Preporučuje se uzimanje hrane u više manjih obroka tokom dana, izbegavanje prekomernog unosa životinjskih masti, konzumiranje visokokvalitetnih belančevina poput ribe, belog mesa, mladog sira i jogurta, kao i izbegavanje alkoholnih pića i gaziranih sokova.
Lista zabranjenih namirnica uključuje svinjsku mast, konzervisane suhomesnate proizvode, jake umake, začine, pikantne sireve, orahe, lešnike, beli hleb, proizvode od belog brašna i gazirane sokove. S druge strane, dozvoljene namirnice uključuju sveže voće i povrće, nemasno meso, mlečne proizvode sa manjim procentom masti, integralne žitarice i čajeve poput čaja od maslačka.Sirup, Maslačak
– Smatra se da bolest postoji kada nakupljena mast u jetrenim ćelijama prekorači 5% mase ovog organa što se smatra za normalnu vrednost. Poremećaj može biti privremen ili dugotrajan. Ovo stanje masne jetre, često može da ukazuje na neki poremećaj u funkcionisanju organizma, a ako se zanemari i ne leči, može se smatrati za faktor rizika u nastanku drugih bolesti. Ako se uzrok otkrije i odstrani, moguće je ozdravljenje. Često može dugo vremena biti neotkrivena. U najtežim slučajevima jetra može biti uvećana i do tri puta kada je bolna i osetljiva na dodir. Trigliceridi su jedan od oblika masti pohranjenih u organizmu koji se koriste za dobijanje energije i stvaranje novih ćelija. Razgradnja masti u jetri može da se poremeti zbog niza razloga, što dovodi do nakupljanja masti u jetri – objašnjava Ivana Đurović.
Preporučuje se i lagana fizička aktivnost od 25 minuta dnevno, uz unos minimalno 2,5 litara tečnosti dnevno radi eliminacije nataloženih masti. Takođe se preporučuje jednodnevni detoks tretman koji uključuje konzumiranje određenih voćnih i povrćnih sokova, salata i supa.jetra, masna jetra
Suplementacija može biti korisna, uključujući sok od aloje za regeneraciju jetre, omega 3 kapsule i masne kiseline. Takođe, određeni čajevi kao što su broćika, kičica, breza, majčina dušica, neven, orah, peršun, maslačak i drugi, takođe mogu pomoći u podršci funkciji jetre. Na kraju, obloga za jetru, uz toplu mokru krpu i toplu bocu vode, takođe može pružiti olakšanje i podršku tokom lečenja masne jetre.