Ena Begović, poznata po svom neponovljivom šarmu i izuzetnoj lepoti, ostaje nezamenljiva figura čak i do današnjeg dana. Njen prefinjeni stil i izgled činili su je ikonom elegancije, dok je njen privatni život često bio predmet živih rasprava u javnosti. Ipak, niko nije mogao predvideti dramatični obrt sudbine koji će je zadesiti u trenutku kada je postala majka, te time postigla najveću sreću, ali i izgubila svoj život.

Njena ćerka, Lana Radeljka, ostala je kao poslednji izdanak Eninog nasleđa. U trenutku tragedije, Lana je imala samo 45 dana, a danas je divna i obrazovana mlada žena od 24 godine. Iako je Ena iznenada napustila ovaj svet u saobraćajnoj nesreći na Braču 15. avgusta 2000. godine, za Lanu taj datum i dalje nosi težinu i bol, čak i nakon više od decenije. Ona se trudi da upozna majku kroz slike, priče i uspomene bliskih ljudi, dok ljubav prema njoj pruža snagu da nastavi dalje.

Dok je odrastala, Lana je najviše vremena provodila u krugu porodice, posebno uz svoju tetku, glumicu Miu Begović, koja joj je bila kao druga majka. Iako se pojavljivala na događajima posvećenim Eni, Lana nikada nije davala izjave za medije. Ljudi oko nje često ističu da mnogo podseća na svoju majku kako po izgledu tako i po ponašanju, nasleđujući njenu izuzetnu lepotu i stil.

Već sa 13 godina Lana je dobila ponudu da se pojavi na filmskom platnu, ali je odlučila da živi daleko od javnosti, čuvajući svoju privatnost. Iako je mlada, ne koristi mnogo društvene mreže, a obrazovanje joj je bilo prioritet. Lana je završila privatnu osnovnu školu, a potom je pohađala Britansku međunarodnu školu u Zagrebu. Kasnije je odlučila da se preseli u Milano kako bi nastavila svoje obrazovanje, diplomirajući na prestižnom italijanskom univerzitetu “Bocconi” na smeru ekonomije i menadžmenta.

Ena Begović je pronašla svoju sudbinu u Josipu Radeljaku, inženjeru elektrotehnike i uspešnom biznismenu iz Splita, svom fatalnom ljubavniku i bivšem suprugu glumice Bebe Lončar. Njihova ljubavna priča kulminirala je venčanjem u njihovom domu na Cvetnom trgu u Zagrebu, samo dve nedelje pre nego što su, 1. jula 2000. godine, dočekali svoju ćerku.

BONUS TEKST

Lavanda, sa svojim prepoznatljivim ljubičastim cvetovima i aromatičnim mirisom, je biljka koja privlači pažnju kako u svetu alternativne medicine tako i u kozmetičkoj industriji.

Ova biljka raste u obliku malog grma visokog između 30 i 70 centimetara, a lako se uzgaja i u suvim i u vlažnim klimatskim uslovima. Za lekovite svrhe koriste se cvetovi biljke koji imaju antiseptička i umirujuća svojstva. Cvet lavande bogat je mineralima, gorčinom, taninom i eteričnim uljima.

Najčešće se koristi za tretiranje problema sa organima za varenje, srčanih oboljenja, hipertenzije, bronhalne astme, reumatizma, anksioznosti, nesanice, glavobolje i vrtoglavice. Lavanda umiruje stomak, smanjuje nadutost, podstiče mokrenje i menstrualno krvarenje, blagotvorno deluje na nervni sistem, suzbija infekcije kože i sluzokože, pospešuje regeneraciju ćelija, smiruje kašalj i osvežava dah.

Čaj od lavande preporučuje se za poboljšanje varenja, smirivanje stomaka, smanjenje nadutosti i gasova. Takođe se koristi za ispiranje i dezinfekciju rana na koži i sluzokoži. Priprema se tako što se jedna mala kašika lavandinog cveta prelije sa 2,5 decilitara ključale vode i nakon 10 minuta procedi. Pije se topao, a ako se koristi za ispiranje, ostavlja se da se prohladi.

Eterično ulje lavande je odličan prirodni lek za opekotine, ubode insekata i deluje povoljno na nervni sistem. Nekoliko kapi ovog ulja na jastuku može pomoći u smanjenju stresa i nesanice. Takođe ima jako antiseptičko dejstvo i može zameniti jod ili alkohol u slučaju povreda, čak deluje i kao blagi anestetik.

Zahvaljujući svom jakom i prijatnom mirisu, lavandino ulje se tradicionalno koristi u kozmetici za pripremu parfema, sapuna i kupki. Budući da podstiče regeneraciju tkiva, idealno je za proizvodnju krema za negu kože lica i tela. Takođe je korisno u tretiranju akni, psorijaze, ekcema i drugih promena na koži.

Ulje lavande se često koristi i za masažu jer opušta mišiće i može pomoći u ublažavanju glavobolje uzrokovane napetošću. Ovakva masaža takođe može ublažiti reumatske bolove.

Lavanda je cenjena i u aromaterapiji, jer pomaže u usklađivanju uma, smiruje ga i donosi ravnotežu. Dodavanje nekoliko kapi ulja lavande u vodenu kupku na kraju dana može pomoći u smanjenju napetosti uzrokovane svakodnevnim obavezama.

Na kraju, lavanda je takođe dobar insekticid. Ako se kaplje po ormarima, pruža efikasnu zaštitu od moljaca.

Napomena: Osobe koje boluju od dijabetesa, trudnice i dojilje ipak trebaju biti oprezne prilikom upotrebe lavande.