Ljubica Komlenić, kuvar iz Srbije, radi kao koordinatorka za kuvare sa Mišelinovom zvezdicom u Italiji, a takođe brine o ishrani poznatog teniskog šampiona, Novaka Đokovića. Ona je stekla bogato iskustvo u kulinarskom svetu, završivši fakultet za gastronomiju u Italiji i postavši sudija s maksimalnom licencom kategorije A u kulinarstvu. Ljubica je uspela da izgradi karijeru od početaka kada je prala suđe u kuhinjama do uloge Mišelinove koordinatorke.

  • Tokom svoje karijere, Ljubica se susrela s Novakom Đokovićem i njegovom porodicom u Italiji, gde su njeni kuvarski veštini i znanje o ishrani privukli njihovu pažnju. Kroz njihovo prijateljstvo i saradnju, Ljubica je postala odgovorna za Novakov režim ishrane.

Poznato je da Đoković sledi strogi režim ishrane bez glutena, iako Ljubica ističe da takav pristup ne bi trebalo da se sledi bez konsultacije sa stručnjacima, jer može izazvati zdravstvene probleme kod osoba koje nemaju intoleranciju na gluten. Ljubica se fokusira na održavanje ravnoteže hranljivih materija u ishrani, uključujući proteine, vitamine, minerale, so i zdrave masnoće.

Novak Đoković ima rigorozan plan ishrane koji uključuje bogat doručak od organskih zobenih pahuljica sa suvim voćem, semenkama i orašastim plodovima. Za užinu bira hleb bez glutena s avokadom ili tunom, dok ručak može uključivati zelenu salatu i testeninu bez glutena sa povrćem. Večera obično sastoji se od cezar salate s dresingom, supe s povrćem, lososovih fileta s prženim paradajzom i marinadom.

  • Iako Đoković ne jede meso, i dalje uživa u tradicionalnim balkanskim jelima, ali pripremljenim na veganski način, poput sarme sa kiselim kupusom ili ćevapa. Ljubica brine o tome da se Đokovićeva ishrana zasniva na svežim namirnicama, nižim temperaturama kuvanja i ljubavi prema kulinarstvu kako bi sačuvala hranljive materije i poboljšala ukuse.

Jelena i Novak Đoković otvoreno pričaju o svom režimu ishrane, a Novak je čak napisao knjigu o svom iskustvu. Objašnjavaju kako im se ovaj način ishrane pokazao korisnim za održavanje izoštrenosti čula i povezanosti uma i tela. Ljubica Komlenić igra ključnu ulogu u osiguravanju zdravog načina života i ishrane za Novaka, što mu pomaže da ostane na vrhu sveta tenisa.

BONUS TEKST

Novak Đoković je jedan od najboljih teniskih igrača svih vremena. Rođen je 22. maja 1987. godine u Beogradu, Srbija. Đoković je započeo tenisku karijeru u ranom detinjstvu, a do sada je postigao mnoge uspehe u svetu tenisa.

Novak je postao profesionalni teniser 2003. godine, a tokom svoje karijere osvojio je brojne prestižne titule i turnire. On je višestruki osvajač grend slem turnira, uključujući Otvoreno prvenstvo Australije, Otvoreno prvenstvo Francuske, Vimbldon i Otvoreno prvenstvo SAD-a. Đoković je poznat po svojoj snažnoj igri sa osnovne linije, neverovatnoj kondiciji, preciznim udarcima i izvanrednom mentalnom sklopu koji mu omogućava da se nosi s pritiskom na terenu.

Osim što je uspešan sportista, Đoković je poznat i po svojim filantropskim aktivnostima. On je osnovao fondaciju “Fondacija Novaka Đokovića” koja se bavi unapređenjem obrazovanja i životnih uslova dece u Srbiji.

Đoković je poznat i po svom strogom režimu ishrane i treninga, koji mu pomaže da održava vrhunsku formu. On se pridržava dijete bez glutena i fokusira se na unos zdravih namirnica, voća, povrća i proteina.

Novak je u srećnom braku s Jelenom Đoković, s kojom ima dvoje dece. Kao istaknuti teniser i ličnost, Đoković je inspiracija mnogima, ne samo zbog svojih sportskih postignuća, već i zbog svoje posvećenosti pružanju podrške onima kojima je potrebna.