Svestan je da holesterol može štetno uticati na zdravlje, ali malo je onih koji su upoznati s brzom regeneracijom tela. Ključno je da vodite računa o načinu života, posebno o ishrani. Profesor dr. Dragan V. Simić, kardiolog, detaljno je govorio o ovoj temi u Jutarnjem programu na Hepiju, ističući mogućnost prirodnog čišćenja krvnih sudova.
  • Krvni sudovi se tokom vremena zaguše plakovima. Nažalost, proces ateroskleroze počinje nakon tridesete, a naslage na krvnim sudovima počinju se nakupljati kod svih nas. Razvoj ateroskleroze zavisi od genetike, životnih navika poput pušenja, težine, kontrole masnoća, krvnog pritiska i načina života. Osobe s visokim krvnim pritiskom i masnoćama, posebno lošim holesterolom, su u opasnosti. Visok loš holesterol može biti prisutan bez vidljivih simptoma, ali povećava rizik od ateroskleroze. Neki dožive probleme već u četrdesetima, a neki tek u pedesetima… mogu doživeti anginu, bolove pa čak i srčani udar. – pojasnio je doktor i istakao da li je moguće zaustaviti ovaj proces:
  • Postoji mogućnost delimičnog zaustavljanja. Danas se reklamiraju mnogi prirodni preparati koji mogu usporiti ovaj proces. Prvi korak je primarna prevencija – zdravi ljudi s visokim holesterolom trebaju paziti na ishranu. Međutim, ako imate faktore rizika i visok holesterol, preporučujem određene lekove za snižavanje LDL…

BONUS TEKST

Javorov sirup

Javorov sirup je ne samo prirodni zaslađivač, već ima i mnoge druge koristi. U današnje vreme, mnogi se okreću prirodnim zaslađivačima umesto hemijski obrađenog šećera, što je postala uobičajena praksa kod onih koji vode računa o ishrani i zdravlju. Iako mnogi preferiraju med kao prirodnu alternativu, ističe se da je javorov sirup često bolji izbor, s obzirom na njegovu manju kalorijsku vrednost.Jedan od najcenjenijih i najzdravijih zaslađivača danas je upravo javorov sirup. To je 100% prirodni zaslađivač u obliku sirupa, poznat po svojoj hranljivosti i zdravstvenim beneficijama u poređenju sa šećerom.Šta je zapravo javorov sirup i kako se dobija? Javorov sirup nastaje od slatkog biljnog soka koji se cedi iz korena javorovog drveta.

Proces pravljenja javorovog sirupa obuhvata dva koraka:Prvo, pravi se rupa u drvetu javora, iz koje počinje da curi biljni sok koji se prikuplja u odgovarajućoj posudi.Nakon toga, slatki sok se kuva dok većina vode ne ispari, ostavljajući gust sirup koji se filtrira kako bi se uklonile nečistoće. Ovaj proizvod se dalje koristi kao prirodni zaslađivač.Ono što izdvaja javorov sirup od rafinisanog šećera je njegova hranljiva vrednost, obogaćena mineralima i antioksidansima, što ga čini korisnim za zdravlje.

Iako je moguće napraviti javorov sirup kod kuće, mnogi biraju da ga kupe, s obzirom na specifičnu vrstu javora (šećernog javora) koja se najčešće koristi za proizvodnju, a koja najčešće potiče iz Kanade.Sastav javorovog sirupa uključuje: energiju, vodu, proteine, masti, ugljene hidrate i šećere, kao i različite minerale poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, natrijuma, kalijuma i cinka. Takođe, sadrži vitamine poput tiamina, riboflavina, niacina i B6.

Na primer, 100 grama javorovog sirupa pruža:

  • Kalcijum: 7% preporučenog dnevnog unosa.
  • Kalijum: 6% preporučenog dnevnog unosa.
  • Gvožđe: 7% preporučenog dnevnog unosa.
  • Cink: 28% preporučenog dnevnog unosa.
  • Mangan: 165% preporučenog dnevnog unosa.

Važno je napomenuti da iako javorov sirup sadrži značajne minerale, takođe je bogat šećerom. Na primer, 100 grama javorovog sirupa sadrži oko 67 grama šećera.Prekomerno konzumiranje šećera povezano je s različitim zdravstvenim problemima poput gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.Glikemijski indeks javorovog sirupa iznosi oko 54, u poređenju sa šećerom koji ima glikemijski indeks oko 65. To znači da javorov sirup sporije povećava nivo šećera u krvi u odnosu na običan šećer.

Javorov sirup sadrži i različite antioksidante, koji pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa, smanjujući rizik od bolesti i starenja. Studije su pokazale da javorov sirup sadrži čak 24 različita antioksidanta.U zaključku, iako javorov sirup ima svoje prednosti, važno je konzumirati ga umereno zbog visokog sadržaja šećera. On se može koristiti kao zamena za šećer u receptima, a zbog nižeg glikemijskog indeksa, predstavlja bolji izbor za osobe koje vode računa o nivou šećera u krvi.