Davno je prošlo više od dvije godine otkako je osnivač Amazona, Džef Bezos, kročio na vrh ljestvice najbogatijih osoba na svijetu, no sada se ponovno popeo na tron.Počevši od utorka, Bezos se ponovno uspinje na vrh najbogatijih, s neto bogatstvom od 200 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera. Bezos je ponovno preuzeo vodeću poziciju zahvaljujući kontinuiranom rastu dionica Big Teka, potaknutom procvatom umjetne inteligencije. Bezos je posljednji put bio najbogatiji čovjek na svijetu 2021. godine.
Dionice Amazona porasle su za 17 posto ove godine do danas, gotovo 90 posto više nego prije godinu dana. Budući da Bezos posjeduje otprilike 9 posto Amazona, najvećeg svjetskog internet trgovca, njegovo neto bogatstvo raste kako rastu i njegove dionice. Milijarder također posjeduje kompaniju za istraživanje svemira, Blue Origin, koju Blumberg također uključuje u svoje izračune.
Bezos (60) je smijenio izvršnog direktora Tesle, Elona Muska, koji je bio na prvom mjestu devet mjeseci. U jednom trenutku, Musk je bio bogatiji od Bezosa za 142 milijarde dolara, prema Blumbergu. Bezos je prvi put prestigao suosnivača Microsofta, Billa Gatesa, kao najbogatija osoba na svijetu 2017. godine. Musk je zamijenio Bezosa 2021. godine zbog rasta dionica tvrtke Tesla. Musk i Bernard Arnault, predsjednik LVMH grupe, sada su drugi i treći najbogatiji ljudi na Blumbergovom indeksu milijardera. Njihovo neto bogatstvo trenutno iznosi 198 milijardi dolara, odnosno 197 milijardi dolara.
Dionice Tesle ove godine pale su za 24 posto, a 3 posto manje nego prije godinu dana. Akcije proizvođača električnih vozila oslabile su u ponedjeljak nakon što je prodaja u Kini pala u veljači. Džef Bezos ostat će upamćen u povijesti kao osoba čiji je razvod koštao najviše novca, nevjerojatnih 38 milijardi dolara! Bezos je trenutno zaručen s Lauren Sanchez, koju je zaprosio na svojoj jahti vrijednoj 500 milijuna dolara.Njegova veza s Sanchezom nastavila se brzo nakon što se rastao od svoje tadašnje supruge Mackenzie Bezos.
 Bezos je poznat po svom raskošnom životu. Osim superjahte, posjeduje i “pomoćnu jahtu”, megavilu sastavljenu od nekoliko vila, letjelicu koja može letjeti u orbiti Zemlje, i popis luksuza ne prestaje. Od ovog definitivno ne može biti bogatije.

BONUS TEKST

Od kada je postalo jasno da je šećer nezdrav, posebno kada se konzumira u velikim količinama, povećana svijest o potencijalnim zdravstvenim problemima koje može izazvati dovela je do razvoja i šire upotrebe zamjena za šećer. Jedna od najpoznatijih zamjena je stevija.

Stevija je biljka koja potiče iz Južne Amerike, ali s obzirom na svoju popularnost kao sirovine za proizvodnju prirodnih zaslađivača, sada se uzgaja širom svijeta. Ranije su je koristili drevni narodi kao ljekovitu biljku.Bez obzira jeste li na dijeti, pokušavate smanjiti unos kalorija ili ste dijabetičar koji želi uživati u slatkim stvarima bez šećera, prirodni zaslađivač stevija pruža dobru alternativu u odnosu na klasični rafinirani šećer. Evo zašto.

Stevija kao prirodni zaslađivač:

  • Nema kalorija,
  • Ne sadrži ugljikohidrate,
  • Ima glikemijski indeks 0.

Stevija daje slatkoću vašim pekarskim proizvodima ili kolačima, a ne morate je koristiti u velikim količinama, što znači da je možete koristiti umjesto šećera. Budući da je stevija mnogo slađa od šećera, koristi se u vrlo malim količinama u receptima. Zbog toga morate prilagoditi druge sastojke u svom receptu kako biste nadomjestili izgubljenu masu. Također, količina stevije koju trebate dodati ovisi o obliku stevije koji koristite.

Što se tiče same stevije:Stevija potiče od biljke Stevia rebaudiana, koja pripada porodici Asteraceae (glavočika). Treba napomenuti da postoji velika razlika između stevije koju kupujete u trgovini i stevije koju možete uzgajati kod kuće.

Proizvodi sa stevijom koji se nalaze na policama trgovina obično ne sadrže cijele listove biljke stevije. Obično su ti proizvodi napravljeni od visoko rafiniranog ekstrakta lišća stevije, poznatog kao Rebaudiosid A. Mnogi stevija proizvodi zapravo imaju vrlo malo stevije u sebi. Rebaudiosid A je otprilike 200 puta slađi od šećera. Takvi zaslađivači često su mješavina različitih sastojaka poput Rebaudiosida A, eritritola (šećernog alkohola) i dekstroze (glukoze).Stoga, ako je moguće, najbolje je uzgajati steviju kod kuće i koristiti njezine listove za zaslađivanje hrane i pića. To je zdravija varijanta prirodnog zaslađivača.Zaslađivači na bazi Rebaudiosida A dostupni su u tekućem obliku, prahu i granulama.