Pojava plijesni u stambenom objektu je rasprostranjeno i uznemirujuće pitanje koje predstavlja veliki izazov za rješavanje. Ne samo da ovo neugledno prisustvo ugrožava estetski izgled nečijeg prebivališta, već ugrožava i dobrobit njegovih stanovnika, posebno onih koji su predisponirani na alergijske reakcije. Sredstva za uklanjanje plijesni mogu biti prilično skupa, a naknade koje naplaćuje majstor za njihove usluge mogu biti još previsoke. Umjesto da se odmah odlučite za stručnu pomoć, možda bi bilo vrijedno razmisliti da pokušate sami ukloniti plijesan. Međutim, ako se vaši “uradi sam” napori pokažu neuspješnim, možda će biti potrebno uložiti u ponovno farbanje i renoviranje zahvaćenog područja kako bi se osiguralo da se plijesan neće ponovo pojaviti u budućnosti.

 

Kada se bavite prisustvom plijesni, postoje različite efikasne metode koje se mogu koristiti u zavisnosti od težine problema. Ako se plijesan nedavno pojavila, jednostavno rješenje bi bilo korištenje alkohola prskanjem direktno na zahvaćena područja. Međutim, u slučajevima kada je plijesan jače uvriježena i prisutna je duže vrijeme, savjetuje se korištenje domaće mješavine kao alternativnog rješenja.

 

Da biste pripremili ovu otopinu, pomiješajte dvije žlice vodikovog peroksida sa 700 ml vode. U smjesu dodajte dvije supene kašike soli i dve kašike sode bikarbone.

Prije početka, ključno je da se adekvatno pripremite za zadatak koji je pred vama.

 

Da biste efikasno eliminisali mrlje od plijesni, pomiješajte sve sastojke u bočici s raspršivačem i ravnomjerno nanesite smjesu na zahvaćena područja. Nastavite s nježnim ribanjem mrlja pomoću četkice za zube s mekim vlaknima, osiguravajući temeljno čišćenje. Budite svjedoci brzog nestanka plijesni dok marljivo ribate. Nakon toga, provjerite je li površina adekvatno osušena suhom krpom. Za dodatnu zaštitu od budućeg rasta buđi, razmislite o upotrebi sredstva protiv plijesni ako ga imate na raspolaganju. Poduzimajući ove pedantne korake, možete biti sigurni da ćete spriječiti povratak buđi.