Drvo novca, poznato i kao krasula, je biljka koja prema feng šuiju privlači obilje. Ova sukulenta ima zaobljene mesnate listove koji podsećaju na novčiće. Njenom održavanju nije potrebno puno pažnje; dovoljno je zalivati je povremeno, otprilike jednom u 14 dana, i držati je na mestu gde ima dovoljno svetla.

Prema verovanju, što više raste, to privlačite više novca. Malo je poznato da drvo novca može da procveta, a njegovi cvetovi simbolizuju lepotu i obilje. Da bi biljka bila zdrava i bujna, preporučuje se prihranjivanje prirodnim sastojcima. Posebno je važno obezbediti joj kalcijum i fosfor, koji podstiču razvoj korenja i formiranje novih izdanaka.

  • Odličan izbor za organsko đubrenje krasule su ljuske jajeta, bogate kalcijumom. Ljuske jajeta možete samleti u prah u mlinu za kafu, a zatim pomešati jednu kašiku praha sa šećerom i jednom kašikom zemlje. Dobro izmešajte ovu smesu, stavite je u teglu i zalijte biljku. Za dodatne efekte, možete dodati i samlevenu koru od banane, što takođe pogoduje biljci.

U proleće, iznesite drvo novca na svež vazduh ili češće provetravajte prostoriju gde se nalazi.Najvažniji sastojak za uspešan razvoj ove biljke je ljubav. Biljke osećaju energiju koju im pružamo, pa ako je negujemo sa puno ljubavi, verovatno će stalno rasti i razvijati se.

BONUS TEKST

Krasula, poznata i kao drvo novca ili money tree, je vrsta sukulente koja je popularna zbog svojih dekorativnih i simboličkih karakteristika. Evo nekoliko ključnih informacija o krasuli:

Poreklo i vrste: Krasula potiče iz porodice Crassulaceae i potiče iz Južne Afrike i Mozambika. Postoji više vrsta krasule, ali najpoznatija je Crassula ovata, koja je često poznata kao drvo novca.

Opis biljke: Krasula ima mesnate, debeljaste listove koji su obično zeleni, ali mogu biti i crvenkasti ili žuti, zavisno od sorte i uslova rasta. Listovi su obično okrugli ili ovalni, a biljka može dostići visinu od oko 30-60 cm.

Zahtevi za negu: Krasula je relativno jednostavna za održavanje. Preferira svetlo mesto, ali ne direktnu sunčevu svetlost tokom najtoplijih sati dana. Zalivanje treba da bude umereno – dovoljno je zalivati je kada se gornji sloj zemlje osuši, obično jednom u dve nedelje.

Simbolika: U mnogim kulturama, krasula se smatra simbolom sreće, prosperiteta i obilja. Prema feng šuiju, drvo novca privlači finansijsku sreću i prosperitet u dom.

Cvjetanje: Krasula može da proizvede sitne, beličaste ili ružičaste cvetove tokom proleća i leta, mada je njihovo pojavljivanje manje uobičajeno u kućnim uslovima.

Razmnožavanje: Krasula se obično razmnožava putem listova ili stabljika koje se mogu posaditi u novu zemlju i zalivati dok ne ukorene.

Zdravstveni benefiti: Kao i druge sukulente, krasula može pomoći u filtriranju vazduha i doprineti boljem kvalitetu vazduha u prostoru.

Dekorativna upotreba: Krasula je popularna kao ukrasna biljka u domovima i kancelarijama zbog svojih neobičnih listova i simboličkog značenja. Često se sadi u manje posude ili bonsai stilu kako bi se istakla njenja karakteristična forma.

Krasula je, dakle, ne samo lepa biljka za dekoraciju već i simbol sreće i prosperiteta koji je relativno jednostavan za održavanje, što je čini popularnom u mnogim domovima i kancelarijama širom sveta.Krasula je, dakle, višestruko korisna biljka koja nije samo dekorativna već i simbolički važna u mnogim kulturama. Njena lakoća održavanja čini je omiljenom među ljubiteljima sobnih biljaka širom sveta.