Kada bi bolesti mogli identificirati u početnim fazama, bilo bi ih znatno lakše liječiti. Nažalost, pojedinci često zanemaruju znakove upozorenja koje naša tijela pokazuju kada nešto nije u redu, a dijagnoza se veoma često postavlja prekasno za konkretno liječenje. Kako ste sigurno upoznati, bubrezi igraju vitalnu ulogu u uklanjanju toksina iz našeg organizma, zbog čega je njihov pravilan rad ključan, a ukoliko je njihov rad iz bilo kojeg razloga ugrožen, javljaju se određeni simptomi.

Bubrezi igraju ključnu ulogu u regulaciji razine minerala u krvotoku. Međutim, u uznapredovalim stadijima bolesti bubrega ta je ravnoteža poremećena, što dovodi do nakupljanja viška minerala, osobito fosfora, u koži. To može rezultirati suhom kožom koja svrbi. Osim toga, nakupljanje toksina može uzrokovati da koža poprimi nezdravu blijedu ili žućkastu nijansu. Neki pojedinci također mogu doživjeti tamnjenje kože i pojavu mrlja poput prištića. Nadalje, simptomi uznapredovale bolesti bubrega mogu se manifestirati na noktima, pri čemu gornji dio nokta ponekad pobijeli.

Nakupljanje toksina u tijelu može utjecati na apetit, što dovodi do gubitka želje za jelom. Zapravo, procjenjuje se da oko jedne trećine pojedinaca u uznapredovalim stadijima bolesti bubrega osjeća metalni okus u ustima kao rezultat nakupljanja štetnih tvari. Osim toga, mogu biti prisutni osjećaji mučnine i mogućnost povraćanja.
Neravnoteža elektrolita uzrokovana teškom bolešću bubrega može dovesti do grčeva u nogama ili rukama. Osim toga, pojedinci mogu doživjeti osjećaj sličan ubodu igle u noge. Sindrom nemirnih nogu zabilježen je u oko 25 posto bolesnika na dijalizi, na što ukazuju neki podaci.

  • Lice, zglobovi i stopala doživljavaju upale i oticanje

Kada vam određeno područje tijela natekne, to je jasan znak da bubrezi ne obavljaju učinkovito svoju vitalnu ulogu u pročišćavanju tijela.

  • Promjene u boji urina

Bubrezi imaju primarnu funkciju proizvodnje urina, a svaka promjena u njegovoj boji ili mirisu ukazuje na nenormalan rad bubrega. Uz ove promjene, simptomi mogu uključivati ​​bol tijekom mokrenja, pojavu krvi u mokraći, učestalo noćno mokrenje ili smanjenje učestalosti mokrenja.

  • Povraćanje i osjećaj mučnine

Kada tijelo ne uspijeva eliminirati toksine i štetne tvari, to može dovesti do pojave raznih zdravstvenih problema.

  • Konstantno stanje iscrpljenosti

Osjećaj umora česta je pojava kod raznih bolesti, a čak i kod osoba dobrog zdravlja dogode se dani kada se osjećaju umorno i razdražljivo. Ipak, ako ovo stanje umora potraje, to bi moglo ukazivati ​​na manjak hormona eritropoetina, koji se proizvodi u bubrezima.

  • Anemija

Nedostatak hormona oovg, koji ima ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica, također je povezan s ovim stanjem. Znakovi koji ukazuju na prisutnost bubrežne bolesti manifestiraju se kasnije u njezinoj progresiji.

U kasnijim stadijima bolesti, obično u 4. ili 5. stadiju, pojavljuju se vidljivi pokazatelji koji ukazuju na veću štetu. To se događa jer bubrezi gube sposobnost učinkovite eliminacije otpadnih tvari, što rezultira nakupljanjem u krvotoku. Nažalost, u ovom trenutku pacijenti često zahtijevaju intervenciju dijalize i/ili transplantaciju bubrega. Jedna od prednosti današnje medicine jeste što se jeftini biokemijski i hematološki testovi mogu koristiti u laboratorijskoj dijagnostici za prepoznavanje bubrežnih bolesti, što je ključni korak koji treba poduzeti odmah, idealno kada se pojave prvi simptomi bubrežne bolesti.

Uobičajeno korištena metoda uključuje procjenu krvne slike, posebice razine hemoglobina, nakon čega slijedi analiza koncentracije dušika iz uree u krvi (poznatog i kao dušik iz uree u krvi ili BUN), kao i kreatinina i klirensa kreatinina. Ova mjerenja nude ključne uvide u funkcionalnost ne samo bubrega, već i jetre, srca i drugih vitalnih organa. Određivanje stadija bubrežne bolesti i procjena funkcije bubrega ključni su aspekti koji se uvelike oslanjaju na test brzine glomerularne filtracije (GFR). Analizom rezultata GFR liječnici mogu točno identificirati stadij bolesti.