U islamskoj tradiciji, u određenim okolnostima, muškarcu je dopušteno da stupi u brak sa više žena, uz uslov da se prema njima ponaša pravedno i da donese tu odluku s poštovanjem prema božijim zapovestima. Takvu odluku je doneo Ivan Sukhov, čiji je dom postao dom za tri žene. Na početku svog životnog putovanja, Ivan je delio kuću sa svojom prvom zakonskom suprugom Natalijom, istovremeno otvarajući vrata za još dve žene.

Sa Natalijom je delio bračni krov punih 11 godina, kada je odlučio da proširi svoju porodičnu zajednicu. Iako je Natalija na početku bila protiv takve ideje, s vremenom je prihvatila Ivanovu želju za proširenjem porodice. Njegova želja je bila da izgradi veliku porodicu sa čak 50 potomaka.

“Iako sam prvobitno bila skeptična, kasnije sam shvatila koliko mu znači ova želja”, kaže Natalija.

  • Natalija je donela na svet šestoro dece, dok je Ana rodila troje. Medina je relativno nova u Ivanovom životu, tek nedavno se pridružila njihovoj zajednici. Kaže da se zaljubila u Ivana nakon što je videla reportažu o njemu na lokalnoj televiziji, odlučivši odmah da započne zajednički život s njim, bez obzira na odobrenje njene porodice.

U njihovom stanu sa tri spavaće sobe, Ivan svake noći provodi sa jednom od žena. Ako se neka od njih naljuti, mogu proći nedelje pre nego što se vrati njenom krevetu. Ivan sanja o preseljenju u veću kuću u predgrađu, kako bi svima obezbedio više prostora, dok istovremeno radi na ostvarivanju svog sna o ogromnoj porodici.

Ivanov cilj ostaje nepromenjen – želi da ima čak 50 dece, i to sa što više žena. Jedini uslovi koje postavlja za nove supruge su visina i vitkost.

BONUS TEKST

Islamska tradicija je bogata i duboko ukorenjena u vekovima duge istorije islamskog sveta. Ona obuhvata širok spektar običaja, verovanja, rituala i praksi koje su formirane na temelju Kur’ana, hadisa (izjava i postupaka Muhameda) i islamskog prava (šerijata). Ova tradicija ima dubok uticaj na sve aspekte života vernika, uključujući verske ceremonije, običaje vezane za porodicu, društvene norme i pravila ponašanja.

Jedan od ključnih elemenata islamske tradicije je molitva, koja se obavlja pet puta dnevno prema određenim ritama i pravilima. Osim molitve, post (ramazan) takođe igra važnu ulogu u islamskoj praksi, gde vernici poste od zore do zalaska sunca tokom meseca ramazana kako bi pokazali odricanje i duhovnu posvećenost.

Porodični život takođe ima centralno mesto u islamskoj tradiciji. Brak se smatra svetim institutom, a porodica je osnovna jedinica društva. Poštovanje roditelja i briga o starijima su duboko ukorenjeni principi, dok se deca uče da cene i poštuju svoje roditelje kao i njihovu prošlost i nasleđe.

Islamska tradicija takođe diktira određena moralna i etička načela, uključujući poštovanje prema drugim ljudima, iskrenost, milostinju i pravednost. Vernici se podstiču da budu dobri i moralni građani, doprinoseći dobrobiti društva i pomažući onima u potrebi.

Pored toga, islamska tradicija obuhvata i kulturne i umetničke izraze, kao što su arhitektura, književnost, muzika i umetnost, koji su često obogaćeni verskim motivima i simbolikom.

Važno je napomenuti da se islamska tradicija razlikuje u različitim delovima sveta, jer je oblikovana i utemeljena na lokalnim običajima, kulturama i istorijskim uticajima. Ipak, uprkos regionalnim varijacijama, islamska tradicija ostaje vitalni deo identiteta milijardi vernika širom sveta, pružajući im smernice za duhovni razvoj, moralnu vođu i kulturno bogatstvo.