Jednostavno uzmite bocu po izboru, otvorite je i stavite čašu okrenutu naopačke na njezin otvor. U sparnim ljetnim danima, kakvi su trenutno u Srbiji, nerijetko se javi želja za rashlađenim, gaziranim napitkom kako bismo se obnovili. Nažalost, značajan broj pojedinaca nema znanja o pravilnoj tehnici točenja gaziranog pića.

Bilo da se odlučite nasmijati ili isprobati ovaj trik, neporeciva je istina da točenje pića na ovaj način uklanja sve mjehuriće i omogućuje trenutno punjenje čaše. U videu na TikToku, Taylor Watson dijeli detaljan vodič o ispravnoj tehnici točenja sode. Jednostavno zgrabite bocu, uklonite čep i stavite čašu naopako na nju – to je sve što je potrebno. Zatim okrenite sve tako da se staklo vrati u standardnu ​​orijentaciju i uronite bocu u njega.

Sljedeći koraci su jednostavni: kako se napitak počne izlijevati, postupno podižite bocu dok se potpuno ne isprazni. Ishod je piće lišeno ogromne količine karbonizacije. Za one koje sporo točenje pića u čaše nevjerojatno iritira zbog stvaranja mjehurića, ovaj zgodan trik savršeno je rješenje.

@taylormakesvideos

I’ve been doing this wrong my whole life! 🤯 #lifehack #learnontiktok #todayyearsold

♬ original sound – Taylor Watson

Očekivano, brzo je logično uslijedilo mnoštvo komentara. Jedan komentator izrazio je svoju zahvalnost, rekavši da su ovu metodu uspješno testirali s pivom i da je to bilo iskustvo koje otvara oči. Tijekom nedavne igre pokera sa svojim prijateljima, podijelio sam ovaj divan trik koji mi je poznat od djetinjstva.

Jedna moja prijateljica bila je posebno oduševljena, o čemu svjedoči i njihov komentar. Naravno, postoje pojedinci kojima nedostaje pretjeranog entuzijazma i preferiraju tradicionalnu metodu polaganog točenja u visoku čašu, smatrajući je superiornijom u odnosu na ovu alternativu. Kafići često zapošljavaju vješte konobare koji koriste sličnu tehniku ​​točenja.

BONUS TEKST:

Nesretnu smrt 45-godišnjeg mještanina Medveđe uzrokovao je ubod otrovnog stršljena u venu na vratu. Ovaj incident izaziva zabrinutost zbog potencijalne prijetnje koju predstavljaju stršljeni. Ključno je razumjeti simptome povezane s ugrizima stršljena, kao i odgovarajuće radnje koje treba poduzeti u takvim situacijama i potencijalne dostupne lijekove.

Stršljeni se, u odnosu na ose, mogu pohvaliti znatno većom veličinom. Obično dugi između 2-3 cm, ovi insekti imaju tendenciju napadati kada uoče prijetnju. Približavanje gnijezdu ili iznenadni pokreti u njihovoj blizini mogu potaknuti stršljena da uzvrati ugrizom. Neuobičajeno je da ova stvorenja ubadaju bez provokacije i uglavnom se radije drže podalje od ljudi.

Kolika je duljina uboda stršljena i pod kojim okolnostima može biti smrtonosan? Za razliku od uboda pčele, ubod stršljena ne ostavlja za sobom žalac u koži. Osim toga, stršljeni ne umiru nakon uboda i sposobni su dati više uboda osobi. Potencijalna smrtnost uboda stršljena zajednička je briga mnogih pojedinaca. Za većinu pojedinaca ubod stršljena općenito nije opasan.

Obično rezultira blagom nealergijskom reakcijom ili dobroćudnom alergijskom reakcijom. Unatoč tome, osobe koje su alergične na otrov ovih insekata u opasnosti su od opasne anafilaktičke reakcije, koja može uključivati ​​anafilaktički šok. Nadalje, značajan rizik predstavlja i ubod stršljena u blizini grla i grkljana. Nastala oteklina može otežati disanje, što predstavlja potencijalno opasnu situaciju.

Izloženost znatnoj količini otrova može dovesti do razvoja opasnog toksičnog odgovora kada vas ubode više stršljenova. Iako neuobičajeno, pojedinci koji nisu alergični na otrov mogu doživjeti ovu toksičnu reakciju. Znakovi i simptomi koji mogu nastati nakon uboda stršljena.

Obično će se nakon uboda stršljena pojaviti lokalna reakcija koja će nestati unutar 24 sata. Otrov, bogat acetilkolinom, uzrokuje izrazito intenzivnu bol (jaču od uboda pčele). Na mjestu uboda pojavit će se oteklina i svrbež, praćeni crvenilom i laganom toplinom. Ako se javi blaga alergijska reakcija, oteklina može biti izraženija (s promjerom većim od 10 cm).

Osim toga, trajanje simptoma kao što su bol, svrbež i crvenilo bit će produljeno. U slučaju teške alergijske reakcije, može se javiti i osjećaj tjeskobe. Unutar raspona od nekoliko do deset minuta, brzi početak anafilaktičke reakcije može se manifestirati nakon uboda stršljena. Mogu se pojaviti simptomi kao što su intenzivan svrbež, jaka oteklina, crvenilo, bol u trbuhu, mučnina, otežano disanje, vrtoglavica, slabost i lupanje srca.

U slučaju anafilaktičkog šoka izazvanog ugrizom stršljena, postoji rizik od akutnog zatajenja disanja i cirkulacije, što može dovesti do gubitka svijesti. Nadalje, iznenadni srčani zastoj postaje jasna mogućnost. Ključno je prepoznati da je anafilaktički šok izuzetno opasno stanje koje zahtijeva hitnu intervenciju.