Tokom nedavnog emitovanja kviza “Potera”, poslednja epizoda oduševila je gledaoce jer je jedan takmičar nesebično odlučio da donira svoj dobitak za lečenje mladog Todora Stojanovića, ostavljajući publiku u čudu.

Veljko Kotlaja, 22-godišnji student istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, uspešno je odbranio sumu od milion i po dinara. U finalu se udružio sa Branislavom Todorićem iz Beograda i Slobodanom Bulatovićem iz Stare Pazove, savladavši na kraju Milicu Jokanović i zaradio neverovatnih 1.740.000 dinara.

Sve vreme trajanja kviza, Veljko je nepokolebljivo verovao da će im se Milica na kraju pridružiti, neprestano ponavljajući: „Sad će Mića!“ Međutim, njegove nade su na kraju propale jer se ona nije pojavila.

Kako se navodi na sajtu Udruženja “Budi human”, Todor, dvogodišnje dete, proizvod je dobro regulisane i nadgledane trudnoće. Međutim, njegovo zdravlje se pogoršalo ubrzo nakon rođenja. U prva dva dana doživio je neonatalne konvulzije, a nakon samo nekoliko dana u porodilištu dijagnosticirana je bilateralna upala pluća.

Nakon kontakta sa Monikom Živojinović, majkom dečaka, ekipa Kurira je uspela da dobije objašnjenje u vezi njegovog stanja.

U Turskoj smo prošli detaljnu analizu Todorovog stanja, ali smo se sada vratili kući u Srbiji. Prvobitna svrha našeg dolaska je bila da tražimo dijagnozu i liječenje, ali nažalost, njegovo stanje se pogoršalo tokom našeg boravka tamo. Zahtijevao je opsežnu njegu na odjelu intenzivne njege, što je izazvalo značajne troškove. Da bismo pokrili ove troškove, aktivno smo prikupljali sredstva tokom tog perioda. Nažalost, klinika nam je dala samo dijagnostičke testove i nikakvu pomoć. Kada se Todorovo zdravlje dovoljno popravilo za putovanje, vratili smo se u Srbiju.

Nažalost, još nismo dobili nikakav potvrdan odgovor od klinike koja je sposobna da pruži neophodan tretman. Todorovo stanje se donekle poboljšalo; sada se budi i uspeva da diše bez pomoći deo dana. Međutim, nije došlo do značajnog napretka u njegovom ukupnom zdravlju. Aktivno tražimo rješenje širom svijeta i ulažemo u stalne napore da pronađemo odgovarajuću ustanovu za liječenje. Shodno tome, odlučili smo da račun ostane otvoren u Fondaciji “Budi human”. Sredstva koja tamo prikupljamo koristimo za pokrivanje troškova konsultacija sa klinikama, koji se kreću od 1.500 dolara i više, kako je izjavila Todorova majka.

Prema riječima dječakove majke, njihova trenutna situacija je teška jer ne mogu pronaći kliniku koja može pružiti neophodan tretman; umjesto toga, dostupni su samo pregledi.

Klinike su nesigurne u pogledu svoje sposobnosti da pruže pomoć i postave dijagnozu, uprkos sprovođenju opsežnih genetskih testova. Oni nisu sigurni u kom pravcu da krenu za dalju istragu. Jedina opcija koju predlažu je ponavljanje prethodnih suđenja. Međutim, čini se da je besmisleno krenuti na dugo i skupo putovanje samo da biste bili odbijeni bez rješenja. Ova situacija za Todora izaziva ogroman stres, s obzirom na njegovo delikatno zdravstveno stanje. Srećom, rehabilitacijska klinika u Teksasu ponudila je pozitivan odgovor. Za sada ćemo istražiti njihov kućni program, jer još nismo spremni za intenzivan program. To nam je objasnila Monika Živojinović.

Herojski gest takmičara otkrila je porodica dok su gledali kviz.

Dok smo bili zadubljeni u kviz, naišli smo na njegov izbor, ostavljajući nas potpuno zatečeni. Ovo otkriće je bilo iznenađenje, s obzirom na to da u nedavnoj prošlosti nismo upućivali nikakve žalbe. Ključno je napomenuti da ima djece, posebno one oboljele od bolesti leptira, kojima je prijeko potrebna finansijska pomoć. Iako postoji lijek za njihovo stanje, dolazi s previsokom cijenom. Shodno tome, uzdržali smo se od traženja sredstava jer čvrsto vjerujemo da ima drugih kojima je novac hitnije potreban u ovom trenutku.

Iznenađujućim preokretom, ove godine je na Todorov račun uplaćena značajna uplata, koja nas je zatekla nespremne. U nama se rasplamsala radoznalost dok smo se pitali ko je mogao da izvrši takvu uplatu, ali se naša potraga za Veljkom Kotlajom, tajanstvenim dobrotvorom, pokazala bezuspešnom. Međutim, dok smo sinoć gledali kviz, iznenada smo shvatili – to je bio on. Još u avgustu su kružile razne novinske portale o Todorovoj potrebi za pomoći, ali su te informacije bile zastarjele. Čini se da je Veljko naišao na te izvještaje i odlučio pomoći. Bili smo zapanjeni njegovim postupkom i pitali smo se kako je uspio ući u trag Todoru. Vrijedi napomenuti da smo sve upite u vezi podrške u posljednje vrijeme preusmjeravali na drugu djecu. Učesnik kviza, međutim, nije nam se direktno obratio; vjerovatno su naišli na tu informaciju putem neke publikacije i sami su sami donijeli odluku. Zaista smo im zahvalni na ljubaznom gestu, iako je važno napomenuti da Todor trenutno nije u neposrednoj opasnosti – to možemo potvrditi.