Med je zaista izuzetno hranljiv i koristan proizvod, ali njegova efikasnost kao lekovitog sredstva zavisi od načina uzimanja. Evo nekoliko ključnih tačaka:EVO KAKO SE PRAVILNO KORISTI MED: Ovo je najgori način uzimanja, a većina upravo to radi

 1. Rastvaranje u tečnosti: Med treba rastvoriti u mlakoj vodi, mleku ili čaju. Na taj način, med će se ravnomerno distribuirati i neće pasti direktno na dno želuca, smanjujući tako štetne efekte na sluznicu.
 2. Postepeno uzimanje: Umesto da ga odmah progutate, bolje je med zadržati u ustima i dozvoliti mu da se postepeno otapa. Ovo omogućava telu da apsorbuje hranljive sastojke iz meda i maksimalno iskoristi njegove lekovite osobine.med
 3. Izbegavanje metalnih kašika: Metalne kašike mogu neutralisati neke od lekovitih svojstava meda, pa se preporučuje korišćenje drvenih ili plastičnih kašika.
 4. Doziranje: Preventivne doze meda za odrasle se kreću od 0,5 do 1 grama na kilogram telesne težine, dok terapijske doze iznose od 1 do 2 grama na kilogram telesne težine. Važno je rasporediti ove doze u 3 obroka, pola sata pre jela ili dva sata posle jela.VANREDNA INSPEKCIJA UTVRDILA DA LI JE MED U SRBIJI ISPRAVAN: Ova firma je najveći izvoznik, a evo šta pokazuju rezultati analize!

Što se tiče lekovitih svojstava meda, istraživanja su pokazala da može imati pozitivan uticaj na različite zdravstvene probleme, uključujući hronični bronhitis, astmu, prehladu, upalu grla, rane, opekotine, kao i nivo holesterola i triglicerida u krvi. Međutim, važno je imati na umu da se med treba koristiti kao deo uravnotežene ishrane i zdravog načina života, a ne kao zamena za medicinsku terapiju koju je propisao lekar.

BONUS TEKST

Cuvarkuća  zaista ima izvanredna lekovita svojstva i sposobnost da raste u ekstremnim uslovima, što je čini izuzetno korisnom biljkom. Evo detaljnog recepta za pripremu cuvarkuće i meda kao leka, kao i nekih dodatnih informacija o njenom lekovitom delovanju:

Recept za cuvarkuću i med:

Sastojci:

 • 300 grama čvrstih i punih listova cuvarkuće
 • 500 grama kvalitetnog livadskog meda

Priprema:

 1. Operite listove cuvarkuće i osušite ih. Zatim ih sameljite u blenderu, aparatu za mlevenje ili mašini za meso.
 2. Pomešajte samlevenu cuvarkuću sa medom pomoću drvene ili plastične kašike, kako bi se dobila ravnomerna smesa. Sokovi iz cuvarkuće će početi da se oslobađaju u medu tokom mešanja.
 3. Smesu sipajte u staklene tegle i zatvorite poklopcima. Omotajte tegle folijom ili tamnim papirom kako biste ih zaštitili od svetlosti.
 4. Ostavite tegle u frižideru da odstoje 7 dana. Tokom tog perioda, povremeno promešajte smesu (najbolje je to uraditi 2-3 puta).
 5. Nakon 7 dana, vaš cuvarkuća i med su spremni za upotrebu.

Doziranje:

 • Uzimajte 3 puta dnevno po jednu kašiku smese.
 • Prvu kašiku uzimajte ujutru na prazan stomak i nemojte ništa jesti ni piti pola sata nakon toga.
 • Drugu kašiku uzmite između ručka i večere (najmanje 2 sata nakon ručka i najmanje pola sata pre večere).
 • Treću kašiku uzmite pre odlaska na spavanje.

Napomena:

 • Uvek koristite drvenu ili plastičnu kašiku.
 • Trajanje terapije zavisi od veličine mioma ili ciste. Za manje ciste, može biti dovoljna jedna kura od 20 dana. Za veće miome, terapija može trajati i do 3 meseca.
 • Preporučuje se da uzimate i čaj od koprive svakodnevno tokom terapije radi dodatnog poboljšanja efikasnosti lečenja.

Dodatna primena:

 • Cuvarkuća i med se takođe mogu koristiti za detoksikaciju organizma, ubrzanje metabolizma, jačanje imuniteta, kao i za ublažavanje tegoba izazvanih poremećajima štitne žlezde.
 • Listovi cuvarkuće su najlepši i najefikasniji za lečenje tokom leta kada su puni sokova, ali se mogu koristiti i tokom zime nakon zamrzavanja, jer se njihov hemijski sastav ne menja.

Cuvarkuća ima široku primenu kao lek zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima, uključujući mravlju i jabučnu kiselinu, kao i druge supstance koje doprinose njenim lekovitim svojstvima. Ova biljka je pokazala izuzetnu efikasnost u lečenju mioma, cista i drugih zdravstvenih problema. Važno je napomenuti da se pre upotrebe ovakvih prirodnih lekova konsultujete sa stručnjakom, posebno ako imate određene zdravstvene probleme ili alergije.