Arijana Mihajlović u 53. godini života održava vitku i skladnu tjelesnu građu. Ovog posebnog režima prehrane pridržavaju se žene diljem Italije. Nedavno je Arijana Mihajlović (53) podijelila niz fotografija s plaže na kojima se samouvjereno pokazala u kupaćem kostimu. Njezina vitka tjelesna građa pobudila je našu znatiželju o izboru prehrane koje slijedi.

Ariana, strastvena Talijanka s nezasitnim apetitom za životom, prkosi svakom pojmu ograničenja. Međutim, netko se može zapitati kako održava svoj besprijekorno zategnuti stas. Odgovor leži u deset temeljnih prehrambenih načela koja su Talijanke prihvatile od djetinjstva, osiguravajući vitku figuru koja će postojati čak i dok graciozno stare. Evo deset smjernica iz Italije koje će vam pomoći da održite vitku građu: Jedno od ključnih načela talijanske kuhinje je pronalaženje savršene ravnoteže i posluživanje manjih porcija.

U Italiji se pristup prehrani razlikuje od Amerikanaca jer preferiraju manje, a češće obroke. Međutim, važno je napomenuti da je ovo prosječno opažanje, jer kada jedete kod kuće, posebno pod kulinarskim znanjem bake koja je ovladala nizom ukusnih recepata, malo je vjerojatno da bi se netko mogao zadovoljiti samo jednom porcijom špageta .

Talijani također ne stavljaju značajan naglasak na brojanje kalorija, umjesto toga prestaju kada se osjećaju “siti” i ostavljaju mjesta za posljednju šalicu kave. Njihova jela uvijek održavaju savršenu ravnotežu sastojaka, uključujući pravu količinu masti, ugljikohidrata, škroba te obilje ribe i piletine, s posebnim naglaskom na ograničenje konzumacije crvenog mesa koje je rezervirano za rijetke i posebne prilike.

 

Kada je riječ o talijanskoj kuhinji, postoji striktno pridržavanje korištenja samo jedne vrste ulja – omiljenog maslinovog ulja. Postoji razlog zašto se maslinovo ulje često naziva zlatnom tekućinom, jer zauzima istaknuto mjesto u talijanskoj kuhinji. Ono služi kao temeljni sastojak svakog talijanskog jela, bilo da se koristi kao osnovno ulje za salate, umake ili prženje.

Zaista je nezamislivo zamisliti talijansku kuhinju bez prisutnosti maslinovog ulja. Ne može se poreći dobro utvrđena činjenica da maslinovo ulje obiluje mononezasićenim kiselinama, koje su prepoznate kao korisne masti. Jedno od načela talijanske kuhinje je uključivanje značajne količine svježe, nekuhane hrane u obroke. Južna regija Italije, posebno zadivljujući otok Sicilija, utjelovljuje ovaj koncept.

Ovdje je svaka kulinarska kreacija ukrašena spletom okusa, uključujući blagodat mora, sočne rajčice, živopisno povrće, slatke artičoke, svježa jaja s farme, aromatične začine i ljuti limun. Jela od tjestenine također su dokaz gastronomske moći regije. Posluženi besprijekorno svježi i kuhani do savršenstva, mogu se pohvaliti divnom al dente teksturom.

Mrvica vrhunskog maslinova ulja, malo domaćeg umaka od rajčice, mrvica mirisnog origana i, vjerni tradiciji, predstavljeni su u skromnim porcijama. Jedna od ključnih karakteristika Talijana je stalno hodanje, jer su poznati po svom aktivnom načinu života. Talijanska riječ “passeggiare” prevodi se kao jednostavan čin hodanja. Prihvatite ovaj koncept i neka vam prioritet bude hodanje što češće možete tijekom dana.

Skočite do željenog trga ili jednostavno prošećite užurbanim ulicama svog grada, uz spokojne riječne obale ili unutar granica mirnog parka ili centra grada. Tijekom ljetnih mjeseci, uobičajeno je da mnogi Talijani pobjegnu u sklonište uz jezero ili u šarmantno selo na vikend odmor. Dakle, uronite u ljepotu prirode! Kao dio talijanskog pravila broj 5, savjetuje se odlučiti se za manje porcije doručka.

U talijanskom kućanstvu doručak se nikad ne preskače. Međutim, za razliku od mnogih Europljana, Talijani imaju tradiciju uživanja u kroasanu ili komadu kolača uz kavu i mlijeko ujutro. Kada je riječ o Talijanima, rijetkost je da konzumiraju gazirana pića. Za vrijeme podnevnog obroka rijetkost je vidjeti kako Talijani konzumiraju bilo koji oblik gaziranog pića, bilo da se radi o soku ili coli. Umjesto toga, prevladava izbor vina, bilo čaša crnog ili bijelog. Mještani Apeninskog poluotoka ne uživaju obično u ledenom čaju ili smoothiju.

Iako Frappuccino nije napitak talijanskog podrijetla, upravo je to razlog zašto Cappuccino ima svoje mjesto. Talijansko pravilo broj 7 strogo osuđuje konzumaciju brze hrane, smatrajući je teškim prijestupom. Prilikom posjeta tradicionalnoj talijanskoj trgovini mješovitom robom ne možete ne primijetiti minimalan prostor posvećen čipsu i gaziranim pićima.

Konzumacija grickalica ili prepuštanje nezdravoj hrani rijetkost je među Talijanima. Neuobičajeno je da pojedinci u ovoj zemlji sudjeluju u jelu nakon večere. Uživate u mozzarelli prije spavanja dok glumite u seriji ili filmu? Apsolutno ne! Ako Talijani i uživaju u laganom zalogaju između obroka, vjerojatnije je da će se on sastojati od voća ili dekadentnih peciva.

Prema talijanskom pravilu broj 8, pizza se ne smije konzumirati svakodnevno. Isprike, ali moramo razbiti iluziju. Talijani ne uživaju u pizzama iz dana u dan, niti se zalažu za takvo ponašanje. U Italiji je pizza rezervirana za društvene izlete s prijateljima vikendom. Međutim, vrijedno je napomenuti da Talijani jako cijene pizzu, koja se može pohvaliti nizom sireva i povrća, a istovremeno je niskokalorična i bogata esencijalnim nutrijentima i vlaknima.

Deveto pravilo talijanske kuhinje nalaže da se večera sastoji od laganog obroka. Kad je riječ o Talijanima, posljednji obrok dana obično je skroman događaj, osim ako se ne druži s društvom. Običan večernji obrok sastoji se od ugodne zdjelice juhe, poput minestronea, popraćene malim porcijama mesa ili tjestenine.

Ovo je nadopunjeno malom porcijom sira i prilogom od povrća. Prema talijanskom pravilu broj 10, savjetuje se ne držati dijete. Talijani ne spadaju u kategoriju naroda koji gaje žar prema dijetama. Ako želite skinuti koji kilogram, klonite se pržene kuhinje i odlučite se za domaći umak od rajčice i povrće poput brokule i gljiva kao preljev za tjesteninu. I ultimativni, ključni savjet: prepustite se obrocima bez osjećaja krivnje!