Ljudsko tijelo je nevjerovatno čudo koje prolazi kroz brojne transformacije i hemijske reakcije dok spavamo, od kojih su mnoge povezane s našim aktivnostima tokom dana. Ključno je razumjeti osnovni uzrok i dešifrirati poruke koje naša tijela pokušavaju prenijeti ako se borimo da zaspimo ili se stalno budimo u određeno vrijeme. Na primjer, ako se probudimo između 23 sata. i 1 ujutro, može biti povezano s našom žučnom kesom, organom odgovornim za razgradnju masti iz ishrane.

Ovo određeno vrijeme buđenja moglo bi ukazivati ​​na to da smo konzumirali prekomjernu količinu masne i teške hrane, što zahtijeva promjenu naših navika u ishrani radi našeg općeg blagostanja. Štaviše, buđenje tokom ovog vremenskog okvira takođe može značiti prisustvo negativnih emocija kao što su gorčina, ljutnja ili samoosuđivanje, koje mogu proizaći iz naših sopstvenih grešaka ili grešaka drugih.

Obraćajući pažnju na ove signale, možemo bolje razumjeti i odgovoriti na potrebe našeg tijela tokom spavanja. Slično, ako se probudite u periodu od 1 do 3 sata ujutro, to bi mogao biti pokazatelj da vaša jetra radi pretjerano zbog nepravilnog obrasca spavanja, što signalizira potrebu za uspostavljanjem dosljednog rasporeda spavanja. To je kao da se podiže crvena zastava koja nas potiče da preispitamo svoje izbore u ishrani i smanjimo unos alkohola kako bismo ublažili opterećenje jetre.

Štaviše, ovaj poremećeni obrazac spavanja može biti povezan i s negativnim emocijama poput ljutnje, krivice i bijesa, što dodatno komplikuje sposobnost opuštanja i vraćanja u san. S druge strane, ako se neko probudi između 3 i 5 sati ujutro, to je povezano s funkcionisanjem pluća. Ovi organi su odgovorni za prikupljanje i distribuciju kiseonika drugim vitalnim organima, pripremajući naša tela za izazove predstojećeg dana.