Kvaliteta vašeg sna ima značajan utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Postizanje optimalnog zdravlja zahtijeva kvalitetan san, a položaj u kojem spavate ključan je čimbenik u određivanju te kvalitete. Postoje različiti položaji spavanja koje možete izabrati, svaki sa svojim prednostima i nedostacima, a bitno je razumjeti kako ti položaji mogu utjecati na vaše zdravlje.

Nadalje, položaj vašeg tijela tijekom spavanja također može pridonijeti pojavi žgaravice. Spavanje na desnom boku može dovesti do refluksa želučane kiseline u jednjak, uzrokujući žgaravicu. Kako biste spriječili ovaj problem, preporučuje se spavanje na lijevoj strani. Razvoj bora može se ubrzati pritiskom i trenjem na lice dok spavate na boku. Kako biste smanjili kontakt između lica i jastuka, preporučljivo je spavati na leđima.

Kada spavate na boku, postoji mogućnost da vam se glava i kralježnica ne poravnaju, što može dovesti do potencijalne nelagode u vratu ili problema s vratnim diskovima. Kako biste održali pravilan položaj, preporučljivo je spavati na leđima. Ako često osjećate kronične bolove u leđima, to može biti posljedica nepravilnog pritiska i položaja kralježnice dok spavate na boku.

No, ovaj se problem može ublažiti stavljanjem jastuka ispod koljena kada ležite na leđima jer pomaže smanjiti pritisak na leđa. Kada spavate na boku, to može uzrokovati nelagodu i ubrzati opuštanje grudi zbog pritiska koji se vrši na vaša prsa. Kako biste ublažili ovaj problem, preporuča se zauzeti položaj za spavanje na leđima, jer pomaže ublažiti pritisak na područje prsa.

Kako bi dobrobit djeteta bila prioritet, savjetuje se izbjegavanje spavanja na desnoj strani ili na trbuhu tijekom trudnoće, jer to može predstavljati nepotreban pritisak na bebu. Često se sugerira da spavanje na lijevoj strani može poboljšati cirkulaciju krvi u tijelu, što ga čini preporučenim položajem. Iako mnogi ljudi preferiraju spavanje na boku, spavanje na leđima često se preporučuje za opću dobrobit. Unatoč tome, važno je odabrati položaj za spavanje koji je osobno ugodan i ne ometa san.

BONUS TEKST

Važnost održavanja odgovarajuće hidratacije često se zanemaruje, uz ograničenu svijest o ovom temeljnom elementu održavanja dobrog zdravlja. Ipak, neophodno je upoznati se sa značajem hidratacije. Suprotno uobičajenim pretpostavkama, pravilna hidratacija nije neophodna samo u vrućim ljetnim danima;

igra ključnu ulogu u omogućavanju optimalne funkcionalnosti mozga, mišića i kardiovaskularnog sustava. Nadalje, održavanje pravilne hidratacije igra ključnu ulogu u promicanju cjelokupne dobrobiti i estetske privlačnosti kože. Voda čini značajan udio, otprilike 60%, sastava našeg tijela, što je čini neizostavnim elementom naše ukupne težine.

Dok opće smjernice predlažu konzumaciju oko 8 čaša vode dnevno, postoje alternativni pristupi jednako učinkoviti u osiguravanju odgovarajuće hidratacije. U raspravi koja slijedi dat ćemo preporuke za uspostavljanje i održavanje zdrave navike hidriranja. Važno je napomenuti da se dehidracija ne očituje samo kroz osjećaj žeđi. Oznaka žeđi iz vašeg tijela znači da već doživljavate dehidraciju.

Strogo se savjetuje, posebno osobama koje se profesionalno bave sportom, da slijede režim hidracije koji uključuje unos preporučenih hranjivih tvari i umjerene količine vode. Usvajanjem ove rutine možete spriječiti pojavu dehidracije, koja ima potencijal izravno utjecati na vaše cjelovito fizičko i psihičko zdravlje. Učinkovito upravljanje hidratacijom je bitno.

Opće je poznato da povećanje potrošnje vode može učinkovito smanjiti unos kalorija iz hrane. Uključite praksu stalnog nošenja boce vode sa sobom i razmislite o tome da čašu vode stavite na noćni ormarić kako biste utažili žeđ. S vremenom ćete se naviknuti na ovu rutinu. Pravilna hidratacija igra ključnu ulogu u sprječavanju upale.

Održavanje optimalne razine hidratacije može značajno povećati ukupnu učinkovitost vašeg tijela. To ima brojne prednosti, poput upravljanja apetitom, održavanja dosljedne razine energije i reguliranja raspoloženja. Nadalje, osiguravanje pravilne hidratacije tijekom tjelesne aktivnosti pomaže u učinkovitoj pripremi mišića, minimizirajući rizik od naknadne upale (osobito u kombinaciji s istezanjem nakon vježbanja).

Osim vode, poželjno je u prehranu uvrstiti i razne hranjive napitke. Srećom, postoji nekoliko dostupnih opcija koje mogu poslužiti kao zamjena za vodu specifične situacije. Nedvojbeno ste već upoznati s prednostima kokosove vode, lagano gazirane vode, pa čak i kave (iako ju je bitno konzumirati umjereno).

Vrijedno je spomenuti da je voda prisutna i u hrani koju konzumiramo. Važno je napomenuti da znatan dio, točnije 20%, dnevnog unosa tekućine dobivamo iz hrane koju jedemo. Uključivanje proizvoda bogatih vodom, poput krastavaca, jagoda i lubenica, jasan je pokazatelj važnosti hidratacije.

Osim toga, hrana poput juha, žitarica i zobenih čaša također pridonosi našem unosu vode. Međutim, vrijedi napomenuti da sama voda možda nije uvijek dovoljna. Ključno je uzeti u obzir unos elektrolita, posebice natrija, koji su vitalne komponente vode, kako bi se održala optimalna razina hidracije tijekom tjelesne aktivnosti.