Katarina Žutić, kći poznate glumice Svetlane Bojković, ističe se kao jedna od najistaknutijih umjetnica svoje generacije. Svetlana Bojković, prepoznatljivo ime domaće pozorišne i filmske scene, posvetila je cijeli svoj život pružanju neizmjerne podrške svojoj kćerki Katarini. Kroz razne životne periode, majka je bila tu za svoju nasljednicu, dijeleći s njom radosti i nedaće mladosti.

Glumačka legenda je priznala da je svaku traumu svoje kćeri proživljavala kao vlastitu, a najveće zadovoljstvo osjetila je kada je Katarina osvojila Sterijinu nagradu, jedinu koju majka nikada nije dobila. Svetlana, iako uveliko ispunjena svojom višedecenijskom karijerom, ponosna je na uspjehe svoje kćeri.

Ipak, unatoč svemu, postoji nekoliko stvari koje Svetlana Bojković zauvijek žali što se nisu dogodile. To su životni trenuci na koje nije mogla utjecati, poput izostanka unuka. Unatoč tome, ističe da je sretna zbog snažne veze s Katarinom te da je prihvatanje i prevladavanje životnih prepreka donijelo posebnu sreću.

Katarina Žutić, glumica i umjetnica, uživa u dugogodišnjem partnerstvu s muzičarem Nemanjom Aćimovićem. Prije toga, provela je četiri godine u braku sa Sašom Lazarevićem. Tokom perioda razvoda, Katarina se, kako kaže, nije zanimala za romantiku, fokusirajući se na sebe i svoj unutarnji razvoj.

BONUS TEKST

Beli luk (Allium sativum) je poznat kao izuzetno moćan prirodni lek još od davnina. Stari Egipćani su, tokom gradnje piramida, često davali beli luk svojim robovima kako bi održali njihovu dobru kondiciju. Ova biljka je glavni sastojak starog tibetanskog leka čiji je recept zabeležen pre više od 2000 godina. Tokom istorije, u periodima ratova i gladi širom sveta, beli luk je bio važan izvor hrane i leka protiv mnogih bolesti. Tradicionalna ishrana stogodišnjaka s Kavkaza često se sastoji od crnog hleba, belog luka i kiselog mleka. Istraživanja u Japanu pre dva veka potvrdila su pozitivan uticaj belog luka na beri-beri. U našoj narodnoj medicini, beli luk se veoma ceni i često se koristi u sastavu mnogih melema i prirodnih lekova na biljnoj bazi. Postoji mnogo verovanja vezanih za ovu biljku, a jedno od njih glasi: “Onaj ko svako jutro tokom četrdeset dana pojede po jedan čen belog luka, moći će i preko dana da vidi zvezde”.

Današnja savremena medicina potvrđuje sva prethodna saznanja o koristima belog luka kroz vekovna iskustva prenesena s kolena na koleno. U apotekama širom sveta dostupan je veliki broj biljnih preparata na bazi belog luka, koji se koriste kao pomoćna lekovita i preventivna sredstva.

Beli luk ima mnoga lekovita svojstva. Prvo što treba istaći je da snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Takođe, beli luk je dokazani antibiotik, te se često koristi za suzbijanje prehlade i gripa, kao i preventivno. Redovnim konzumiranjem belog luka smanjuje se rizik od pojave raka, jača imunitet i proizvodnja antitela u organizmu. Dokazano je da deluje protiv ćelija tumora, pa se koristi kao pomoćno prirodno sredstvo u lečenju raka. Takođe štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Beli luk, zahvaljujući mineralu selenu koji se nalazi u njemu, deluje protiv umora, napetosti, uznemirenosti i poboljšava raspoloženje. Takođe je efikasan u borbi protiv crevnih parazita i gljivičnih infekcija.

Beli luk se može koristiti u svezem i kuvanom obliku, a važno je znati da se za borbu protiv parazita, gljivica, virusa i bakterija preporučuje upotreba svezeg belog luka, dok se u kuvanom obliku pokazuje kao najefikasniji u zaštiti krvnih sudova i prevenciji infarkta i tromboze. Ukiseljeni beli luk se preporučuje kao zaštita od raka.

Jedna od zanimljivih primena belog luka je u kombinaciji s limunom i medom, što usporava proces starenja organizma. Priprema se tako što se sitno samelje 10 glavica belog luka, zatim se dobro pomeša s 1 kg meda i sokom od 10 limuna. Ova mešavina ostavi se da odstoji 8-10 dana, nakon čega se uzima po jedna kašika dva puta dnevno, pre obroka.