Dugo očekivana ljetna sezona sa očekivanim visokim temperaturama iznenada je poremećena nepredviđenom najavom skorog dolaska intenzivnih pljuskova, snažnih udara vjetra, pa čak i grada. Veličina kamena grada bila je uporediva sa onim jajeta, a njihova čista snaga bila je toliko moćna da je učinila ptice nesposobnim da ostanu u vazduhu.

Kako je tuča na kraju pala na zemlju, stanovnici pogođenih sela bili su krajnje zaprepašteni ovim izvanrednim fenomenom. Stanovnike tog područja obuzeo je dubok osjećaj zaprepaštenja i nelagode dok su promatrali uznemirujući prizor nepomičnih ptičjih stvorenja koja su nasumično razbacana po njihovoj okolini, što je zauzvrat podstaklo atmosferu obilježenu jezovitom i uznemirujućom vibrom. Pokazalo se da ove nesretne ptice nisu dorasle nemilosrdnom naletu grada koji ih je nemilosrdno udarao.

Kada je oluja konačno splasnula i mještani su izašli napolje, dočekao ih je krajolik prekriven netaknutom i besprijekornom bijelom bojom. Međutim, ono što ih je zaista učinilo potpuno bez riječi bilo je zapanjujuće otkriće da formacije ledenica koje krase različite površine jezivo nalikuju optičkim organima ljudskih bića. Takav fenomen se pokazao kao pojava bez presedana u njihovim kolektivnim iskustvima, ostavljajući ih potpuno zapanjenim i zaprepaštenim. Najviše su pogođena sela Ježevica, Viljuša, Vapa, Zablaće, Milićevce, Miokovce i Gornja Gorevnica.

Međutim, nevreme je zahvatilo i Atenicu i centar grada. Formiranje olujnih oblaka dogodilo se iznenada i brzo. Nakon toga uslijedio je jak pljusak praćen snažnim udarima vjetra, što je odmah dovelo do nevremena s gradom. Sandra Palibrk je napomenula da je ova nemilosrdna kiša trajala otprilike petnaestak minuta, s gradom različite veličine od lješnjaka do jaja. Nevrijeme je nanijelo značajnu štetu urbanom području, posebno poljoprivredne proizvode. Voćnjaci i njive, koji su bili u jeku žetvene sezone, doživjeli su najveći stepen uništenja.