Milorad Mandić Manda, cenjeni glumac u Srbiji, izazvao je ogromno divljenje kako svojih vernih obožavalaca, tako i kolega. Međutim, čak i nakon sedam godina od njegove prerane smrti, spekulacije oko okolnosti njegovog iznenadnog odlaska i temeljnih razloga i dalje kruže u medijima. Nastojeći da stane na kraj ovim glasinama koje traju, Mandin brat je donio odluku da otkrije sveobuhvatan slijed događaja oko smrti njegovog brata, s ciljem razjašnjavanja i zatvaranja javnosti.

Od stupanja na dužnost reditelja u Pozorištu “Boško Buha”, Mandino fizičko stanje je primetno narušeno, navodi Nenad Mandić. Pozorište je zahtevalo opsežno renoviranje, a uprkos izdašnim doprinosima porodice Đoković, pokazalo se da nije bilo dovoljno da pokrije troškove. Shodno tome, teret renoviranja pozorišta je prvenstveno pao na glumca, koji je ulagao svoje lične finansije, vreme i energiju, što je dovelo do značajnog nivoa stresa.

Mande, brat Milorada Mandića, tvrdi da su se glumčeve neprospavane noći eksponencijalno umnožile nakon njegove odluke da osigura kredit za kupovinu novog stana. Zbog svoje starosti, našao se u obavezi da redovno uplaćuje premije osiguranja kako bi poboljšao svoju kreditnu sposobnost. S namjerom da maksimizira svoju zaradu, odlučio je da uzme kredite u švicarskoj valuti.

Nažalost, njegovo bogatstvo se drastično pogoršalo za samo osamnaest mjeseci. Sada je postala redovna pojava da svakog mjeseca izdvaja skoro hiljadu eura. S obzirom na mukotrpne napore koje je uložio da prikupi takva sredstva, sasvim je prirodno da mu je ova situacija izazvala značajnu nevolju i štetno utjecala na njegovo cjelokupno blagostanje. U mjesecu junu dogodio se tragični događaj kada je osoba identifikovana kao “r” izgubila život dok je bila angažovana na scenskom nastupu.