Nakon što je otkrio predmet na svom tavanu, francuski par ga je prodao za samo 150 eura. Međutim, kasnije je otkriveno da se radi o afričkoj maski vrijednoj milionima eura. Kao rezultat toga, par sada traži dio zarade ostvarene od aukcije maski putem legalnih sredstava. U međuvremenu, kulturni aktivisti se zalažu da se maska ​​vrati u zemlju porijekla, Gabon.

 

 

 

 

Nakon što je penzionisani francuski bračni par prodao afričku masku prodavcu polovne robe za samo 150 eura, oni sada vode sudski postupak kako bi dobili dio zarade. To je zbog činjenice da je afrička maska ​​kasnije prodata na aukciji za vrtoglavih 4,2 miliona eura. Kontroverza oko slučaja Attic Mask iznijela je na vidjelo pitanje afričke kulturne baštine koju je opljačkala kolonijalna Francuska. Aktivisti traže da se ovaj rijedak artefakt vrati u Gabon umjesto da bude prodat drugom vlasniku. Par, koji je odlučio da ostane anoniman, ali je poznato da ima 80 godina i da živi u regiji Aire-et-Loire na jugozapadu Pariza, donio je odluku da proda svoju kuću za odmor u Garretu, koji se nalazi na jugu Francuske. Zbog toga su morali da raščiste tavan kuće. Da bi to učinili, obratili su se prodavcu polovne robe koji je kupio razne predmete, uključujući i drvenu masku koja je skupljala prašinu na tavanu. Maska koja se trenutno nalazi u vlasništvu kuće nekada je bila vlasništvo djeda sadašnjeg vlasnika kuće.

 

 

Tokom kolonijalnih vremena u Africi, djed je bio na poziciji guvernera. Nakon što je prošlo pola godine, privremeni partneri su bili zatečeni neočekivanom pojavom. Bili su toliko iznenađeni vijestima o aukciji koja se održavala u Montpellieru, gdje se prodavala rijetka i dragocjena maska ​​iz 19. stoljeća iz naroda Fang iz Gabona, da su zamalo izgubili ravnotežu i pali sa svojih mjesta. Nakon što su vidjeli fotografiju, uspjeli su identificirati prikazanu masku. Stil proizvodnje ove maske je hvaljen kao izvor inspiracije za renomirane umjetnike kao što su Pablo Picasso i Amedeo Modigliani. Prijavljeno je da u svijetu postoji samo desetak maski ove vrste. Čovjekov rođak, francuski kolonijalni guverner René-Victor Edward Maurice Fournier (1873-1931), nabavio je masku u nepoznatom periodu, vjerovatno tokom njegove turneje u Gabonu 1917. U aukcijskom katalogu su navedeni detalji o njenoj nabavci. Nedavna prodaja izazvala je veliku zabrinutost među stručnjacima u umjetničkoj industriji. Zvaničnik jedne aukcijske kuće izrazio je zabrinutost francuskoj televiziji, navodeći da je maska ​​u pitanju krajnje neuobičajena – čak i više od slike Leonarda da Vinčija. Da to stavimo u perspektivu, dok postoje 22 poznate slike renomiranog majstora, postoji samo 10 do 12 maski koje su kreirali razni umjetnici naroda Fang u Gabonu. Tokom aukcije koja je održana u martu 2022. godine, maska ​​je prvobitno procijenjena na oko 300.000 eura.

 

 

 

Međutim, anonimni ponuđač koji je učestvovao na aukciji putem telefona kupio je masku za 4,2 miliona eura. Gabonska zajednica koja živi u južnoj Francuskoj pojavila se na aukciji kao oblik protesta. Njihova poruka je bila jasna: maska ​​koja je bila na aukciji nikada nije smjela biti stavljena na prodaju i trebala bi biti vraćena nazad u Gabon. U utorak je sud u malom mjestu Ale presudio slučaj penzionisanog para. Advokati para su tvrdili da imaju pravo na zaradu ostvarenu od aukcije maski. Masku su prodali kupcu za mršavih 150 eura, što smatraju nepravednom cijenom. U oktobru je Frédéric Mansa Jafre, pravni zastupnik para, izjavio za francuske medije da bi bilo istinito priznati da njihovi klijenti ne bi pristali da prodaju masku po toj cijeni da su znali da je to vrlo neobičan predmet. Solange Bizou, članica udruženja “Collectif Gabon Occitanie”, bila je prisutna na aukciji zajedno s ostalim članovima zajednice Gabona, a također je prisustvovala saslušanju u utorak. Prema Bizuu, maska ​​koja je bila na aukciji prvobitno je ukradena tokom kolonijalnog perioda. Tvrdila je da su za to vrijeme mnoga umjetnička djela, uključujući i ovo o kojoj je riječ, odnesena, a umjetnicima koji su ih stvarali rečeno je da odbace vlastitu kulturu i vjerovanja u korist kršćanstva. Ovi artefakti su se zatim pojavili u evropskim muzejima i postali izvor bogatstva za one koji su od njih profitirali, na račun originalnih kreatora.

Trenutno, predmetna pravna stvar uključuje unuke guvernera i preprodavca polovnih robe. Međutim, nijedna strana ne može tražiti pravo vlasništva nad maskom o kojoj je riječ. Naš cilj je vratiti masku, što znači da je treba vratiti u Gabon. Ova maska ​​ima duhovni značaj, jer se koristila za provođenje pravde u našim zajednicama. Dok se pitanje morala pominjalo na sudu, nije bilo govora o moralu koji stoji iza pljačke umjetničkih djela i povrede našeg dostojanstva. Bizuova je to naglasila. Predviđeni datum za donošenje sudske odluke o dodjeli dijela prihoda paru je u decembru. Nakon svog izbora 2017. godine, francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je izjavu u kojoj se zalaže za povratak umjetničkih djela iz francuskih muzejskih kolekcija. On je naveo da je za mnoge afričke zemlje neprihvatljivo da se značajan dio svog kulturnog nasljeđa nalazi u Francuskoj.