Baka Anica Rosnić iz Brčkog živi ispod svake prihvatljive ljudske granice, suočena s ekstremnom neimaštinom.

 

Anica predstavlja samo jedan od mnogih starijih građana u Bosni i Hercegovini koji se suočavaju s izuzetno teškom materijalnom situacijom. Na početku razgovora s novinarima, Anica je izjavila da se suočava s ozbiljnim zdravstvenim problemima te živi u stalnoj nevolji i hladnoći jer nema sredstava za ogrev.

 

Pokušavaju da mi isključe struju zbog neplaćanja. Nemam sredstava za to. Ponekad se osjećam kao da je jedina opcija da okončam sve. Nemam ni za osnovne namirnice poput hleba – rekla je nemoćna starica, gotovo nesposobna za pokrete. Anica je istakla da preživljava s mizernih 130 KM penzije, što je manje od 8.000 dinara.

Posebno je potresno bilo kad je Anica izjavila da nije jela osam dana.

 

Na kraju mi je komšinica Admira donijela paštetu i jedan hleb – otkriva Anica.

Ona spominje sina koji radi honorarno kako bi prehranio porodicu, kao i teško bolesnu ćerku koja živi u Beogradu.Posebno je potresno bilo kada je Anica ispričala da nije imala hrane osam dana, sve dok susjeda Admira na kraju nije donijela malo paštete i jedan kruh.

 

Osim toga, Anica je spomenula sina koji radi povremene poslove kako bi prehranio svoju obitelj te teško bolesnu kćerku koja živi u Beogradu. Opisala je kako je razbila komad kauča da bi mogla zapaliti vatru te čak i isekla fotelju radi istog razloga.

 

Morala sam razbiti kauč da bih imala drveta za vatru. Također sam rasparčala fotelju. Zavijem se u deke i molim Boga da mi olakša ovo breme – izjavljuje Anica, dodajući da u frižideru čuva samo insulin.