Izbor za Mis Univerzuma uvijek izaziva veliku pažnju, a sjetimo se jedne takmičarke koja je munjevito postala tema brojnih naslovnica. Mis Tajlanda, Ana Sungam Ajam, oduševila je publiku svojom haljinom izrađenom od otvarača za limenke, koju je nosila tokom večernje revijalne šetnje. Prošle godine, ova haljina postala je viralna i prikupila je više od 150.000 lajkova otkako ju je Ana podijelila na svom Instagram profilu.

  •  Reciklirani dizajn, poznat kao “Hidden Precious Diamond Dress” i kreiran od strane brenda Manirat, kombinira aluminijumske otvarače limenki sa Swarovski kristalima. Osim estetske ljepote, ova haljina nosi i dublje simbolike. Metalni otvarači odaju počast Aninom vaspitanju. Ova haljina je inspirisana okolinom mog djetinjstva. Odrastajući uz roditelje koji su sakupljali otpad, provodila sam djetinjstvo među hrpama smeća i recikliranih materijala.

Ova jedinstvena haljina je namjenski izrađena od odbačenih i recikliranih materijala, poput limenki, kako bi predstavila Univerzumu da ono što se smatra bezvrednim od mnogih zapravo posjeduje sopstvenu vrijednost i ljepotu. Hvala svima što ste to primijetili i nadamo se da ste primili poruku o vlastitoj vrijednosti, napisala je Ana na svom Instagram profilu.”Iako su je neki nazivali ‘kraljicom ljepote i smeća’, to je nikada nije spriječilo da zablista kao pravi dragulj,” stoji u opisu na Instagram stranici Mis Tajlanda.
Ana je rođena i odrasla u siromaštvu.

Prema njenom zvaničnom životopisu za Mis Univerzuma, Ana, koja sada ima 24 godine, rođena je i odrasla u sirotinjskoj četvrti Bangkoka. Njena porodica ju je kasnije poslala u hram kako bi je zaštitila od nesigurnog okruženja. Odrasla je među budističkim monahinjama, a njeni obroci su se uglavnom sastojali od ostataka hrane iza monaha.

U ranoj mladosti, zbog siromaštva, njen život je bio drastično drugačiji od života ostale djece u školi, posebno zbog troškova školarine. Kako bi pokrila svoje školarine, morala je skupljati zasluge, davati krv svakog semestra, sakupljati plastične boce za recikliranje i čistiti javne toalete. Ovo iskustvo ju je potaklo da postavi pitanje dostupnosti obrazovanja za tajlandsku djecu, navodi se u njenom životopisu. Sada Ana nada da će iskoristiti svoju platformu kako bi predstavila i osnažila glasove djece iz siromašnih sredina. Trenutno sarađuje s brojnim neprofitnim organizacijama, uključujući Smile Train Thailand.

BONUS TEKST

U današnjem svijetu, gdje je tehnologija postala neizbježan dio naše svakodnevice, pitanje privatnosti sve više postaje važno i sveprisutno. S porastom digitalne povezanosti dolazi i veća izloženost naših osobnih podataka, što dovodi do zabrinutosti mnogih korisnika interneta.

Odgovor na ove izazove leži u razumijevanju važnosti zaštite privatnosti i osvješćivanju o načinima na koje možemo zaštititi svoje podatke. Edukacija o sigurnosti na internetu postaje ključna kako bismo izbjegli rizike od krađe identiteta, cyber napada i zloupotrebe osobnih informacija.

Različite organizacije, kao i državne institucije, provode kampanje i programe edukacije o zaštiti privatnosti kako bi podigle svijest o ovom važnom pitanju. Također, tehnološke kompanije razvijaju alate i softvere koji pomažu korisnicima da bolje kontroliraju svoje podatke i smanje rizik od neovlaštenog pristupa.

Međutim, odgovornost za zaštitu privatnosti nije samo na korisnicima interneta, već i na tvorcima politika, regulatornim tijelima i samim kompanijama koje prikupljaju i obrađuju osobne podatke. Potrebno je uspostaviti jasne standarde i propise koji osiguravaju da se privatnost korisnika poštuje i štiti na svim razinama.

U konačnici, zaštita privatnosti na internetu zahtijeva suradnju svih dionika društva kako bi se osiguralo da digitalna sfera ostane sigurno i povjerljivo mjesto za sve korisnike.