Srđan Đoković, otac tenisera Novaka Đokovića, izjavio je da mu je Dritan Abazović i sin i brat dok je živ. Dritan Abazović je tokom svog tehničkog mandata na funkciji premijera odlikovao istaknute članove crnogorske dijaspore i iseljenike priznanjem za njihov trud u unapređenju ugleda Crne Gore i jačanju veza sa Srbijom. Mjesto održavanja svečanosti bila je Crnogorska kuća u Beogradu.

 

 

Srđan Đoković je izrazio ogromnu radost i zadovoljstvo što je prisutan u istoj kući u kojoj je rođen u Mitrovici, Zvečan. Ovu kuću je uporedio sa svojim Beogradom, a sličnu vezu oseća i sa Crnom Gorom. Prema Đokovićevim rečima, njegovi roditelji su imali izazovno vaspitanje, posebno baka i deda. Tokom bombardovanja bili su primorani da pobegnu iz Metohije u Crnu Goru gde su ostali do kraja rata. Upravo iz ovih izazovnih okolnosti, kamenitog terena i teških vremena Đoković je, prema rečima same teniske zvezde, postao izvor ponosa i Srbije i Crne Gore. Deceniju u prošlosti, priseća se da je primio poziv od Novaka i obavestio ga o predstojećem braku. Ceremonija vjenčanja je bila zakazana na Svetom Stefanu. Kada sam ga pitao zašto se njegova zemlja vodi kao Srbija, a njegov grad kao Beograd na Svetom Stefanu, Novak Đoković je odgovorio sa srceparajućim emocijama. Molio me je da shvatim da su ga oduvijek učili da postoji samo jedna država i jedan narod. Nakon što je spustio slušalicu, plakao je trideset minuta, osjećajući se kao da ga odgoj nije uspio. Đoković je izrazio neizmernu zahvalnost čoveku koji je vratio imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a koga naziva svojim sinom i bratom. Zapravo, ovaj čovjek mu je kao četvrti sin, a vraćanje imovine je na ponos i zahvalnost za cijelu njegovu porodicu. Đoković ovog čoveka smatra delom svoje porodice.

 

 

 

Proslavljeni glumac Petar Božović, proslavljena književnica Vesna Dedić, vrhunski teniser Novak Đoković, proslavljeni pevač Sergej Ćetković i pokojni reditelj Jagoš Marković dobitnici su prestižnih nagrada. Prema Abazovićevim riječima, ovo označava samo početnu fazu povezanosti države sa svojim biračima, veze koja se mora reformisati kako bi bila prioritet dobrobiti njenog naroda. Želja Crne Gore je da se zahvali nagrađenima. Abazović je zaključio da je veličina Crne Gore veća od njenog stanovništva i površine. Svrha ovakvih druženja je da se poboljšamo kao pojedinci. Kada se udružimo, imamo potencijal da postignemo velike stvari.