Narodna verovanja često su bila deo tradicije koja se prenosila s kolena na koleno. U srpskom narodu, postojali su običaji koji su danas smatrani neprimerenim i zastarelim. Iako su neki od njih možda preživeli u najruralnijim sredinama, većina se danas smatra neprihvatljivom i nelegalnom, što bi moglo rezultirati pravnim posledicama.

  1. Snohačenje: Snohačenje podrazumeva seksualne odnose između snaje i svekra. Ovaj bizaran običaj potiče iz prošlih vremena slovenskih zajednica i bio je rasprostranjen u nekim regionima, poput Pomoravlja i Vranja. Ovaj običaj, koji se prenosio s kolena na koleno, imao je korene u praksi maloletnih brakova, gde je otac, odnosno svekar, obavljao bračne dužnosti do punoletstva sina.
  2. Sororat: Sororat se odnosi na brak udovca sa svastikom, naročito ako prvi brak nije rezultirao potomstvom. Praktikovan je do polovine XX veka u Istočnoj Srbiji. Ovaj običaj omogućavao je udovcu da se oženi sestrom preminule supruge kako bi se brinuo o deci bez majke.
  3. Levirat: Levirat predstavlja bračnu zajednicu između žene i brata njenog preminulog supruga. Ovaj običaj bio je praktikovan slično sororatu, kako bi se očuvala loza ako preminuli partner nije imao potomke.
  4. Mnogoženstvo: Retko, ali zabeleženo, mnogoženstvo je obuhvatalo muškarca koji ima pravo da se oženi sa više žena. Ovakvi slučajevi beleženi su u Vojvodini u 18. veku. Iako je ovaj običaj bio protivzakonit, bogatiji pojedinci su često prolazili nekažnjeno.
  5. Kolektivni seks: Prastari običaj kolektivnog seksa izvođen je kao ritual u određenim prilikama i događanjima. Ovaj običaj potiče od starih balkanskih naroda i Slovena, a kod Srba se praktikovao u patrijarhalnim seoskim grupama pčinjskog kraja tokom svadbenih veselja, pre nego što se formirao suvremeni svadbeni ritual.

Važno je napomenuti da su ovi običaji danas neprihvatljivi i često suprotni zakonima, te se većina društva distancira od njih, smatrajući ih deo prošle i zastarele kulture.